Acasă > Stiri  >  Modelul aniversar Lambretta L70, alias Vendetta, inceputul unei noi ere pentru legendarii italieni?

Modelul aniversar Lambretta L70, alias Vendetta, inceputul unei noi ere pentru legendarii italieni?

7 minute
Modelul aniversar Lambretta L70, alias Vendetta, inceputul unei noi ere pentru legendarii italieni?

Lambretta, producatorul legendar de scutere din Milano, pare ca se pregateste pentru o revenire spectaculoasa sub forma lansarii unui model de scuter nou. Innocenti, societatea-mama a Lambretta (sau a ceea ce mai inseamna acum acest brand) va lansa in viitorul foarte apropiat un scuter Lambretta L70, denumit “Vendetta”, care va marca implinirea a 70 de ani de existenta in industrie.

Deocamdata, Lambretta a lansat o imagine teaser, din care nu se pot distinge prea multe, insa pare ca va fi un scuter cu o imagine profund retro, amintind de foarte popularele si de succes modele din secolul trecut, deceniile sase si sapte.

unnamed-4

Aceasta ar fi prima imagine a unui scuter la care se lucreaza inca de anul trecut si asteptam in urmatoarele zile prezentarea oficiala si imagini mult mai concludente.

La originea stilizarii si proiectarii noului model se afla celebra companie austriaca Kiska, cea care se afla in spatele design-ului oricarui model KTM din ultimii 24 de ani si mai nou, cea care s-a ocupat de reformarea brand-ului Husqvarna (inclusiv modelele concept prezentate in toamna trecuta la Milano).

Sebastien Stassin de la Kiska a afirmat: “Lambreta reprezinta un brand de tezaur, o emblema cult cu un impact cultural global de exceptie, relevant si acum, la fel ca in secolul trecut. Nu te intalnesti prea des cu ocazia de a juca un rol important in relansarea unei marci legendare, asa ca am dat tot ce a fost mai bun din noi”.

aea8eb21f414a47df36d48d5f278f94a

Probabil ca succesul major de relansare a brandului suedez Husqvarna, in urma cu doi-trei ani, plus contributia indelungata la succesul de brand al KTM a determinat Lambretta Consortium in decizia de a oferi celor de la Kiska onoarea de a proiecta un model aniversar in care sa se imbine armonios prezentul si viitorul mobilitatii urbane cu mostenirea unui brand retro glorios.

Despre noua Lambretta L70 nu se stiu, deci, foarte multe, dar se pot pune cap la cap cateva idei. Astfel, nu va fi un scuter in doi timpi, reglementarile privind emisiile (actuale si mai ales din 2017 incolo) nepermitand acest lucru. De asemenea, majoritatea componentelor e putin probabil sa fie fabricate in Italia, in conditiile in care majoritatea producatorilor europeni se axeaza pe componente fabricate in alta parte, preponderent in Asia.

In schimb, fiind vorba de un model aniversar, care chiar inseamna ceva pentru o companie care a lasat urme adanci in istorie, mai mult ca sigur ca nu va fi un scuter din plastic, ca ingrozitoarea chinezarie Lambretta Pato a celor de la Znen si nici nu se va baza pe recentele Tartarini LN125, modele ale rivalului Motom, care le-au produs fara a obtine acordul Lambretta Consortium, detinatorul curent al brand-ului.

lambretta-pato-07

Daca nu va fi realizata clar din plastic, inseamna ca va fi vorba de metal, in privinta Lambrettei L70? E o intrebare cheie. Vespa are caroserie din otel, care e un semn distinctiv al brand-ului si o duce printre aristocratii scuterelor. Asa ca nu ar fi exclus sa vedem la Vendetta o caroserie de otel si probabil panouri laterale detasabile.

Apoi, exista cam 99% sanse ca sa fie vorba de un motor in 4 timpi, monocilindric, de 125cc sau chiar mai mare, cu transmisie automata CVT. Piaggio sau brandurile japoneze nu sunt deloc flexibile, atunci cand vine vorba sa aprovizioneze companii rivale cu motoare, asa ca, cel mai curand ar fi vorba de o sursa majora din Taiwan, Coreea de Sud sau chiar China. Sau poate va fi o surpriza europeana, cine stie?

F-Innocenti

Pe imaginea teaser sunt trecute 50/125/180, ceea ce ar insemna trei versiuni de cilindree. Parerea mea e ca ar fi variantele ideale de motorizare, insa ar fi mers si o versiune undeva intre 200-300cc. Doar ca atunci ar fi necesitat o racire cu lichid si radiatoarele aferente, ceea ce ar duce la o compromitere stilistica.

Dar unde va fi fabricata? Sigur ca traditionalistii ar spune fara dubii: Milano. Problema e de costuri si nu e cel mai la indemana sa se fabrice in Italia. Din nou apar variantele asiatice, iar daca aveti dubii, sa-i intrebam pe austriecii KTM sau pe altii. India nu e o varianta serioasa, dupa mine, iar istoria Lambretta imi sprijina temerile indiene.

Si aici ajungem la punctul nevralgic. Exista, pentru cine nu stie, o ingrozitoare lupta in subteran (ma rog, nu in sensul ca ar fi oculta, ci doar ca nu e mediatizata decat arareori si sporadic), avand ca obiect marca Lambretta si aceasta lupta ar face obiectul unei carti destul de groase. Deocamdata pare ca cei care castiga aceasta lupta epica si hidoasa, totodata, ar fi Lambretta Consortium, condusa de un specialist olandez in brand-uri, Walter Scherffrrahn. Herr Scherffrahn a obtinut sprijin si asistenta din lumea traditionala Lambretta si pare ca el este la baza proiectului privind scuterul aniversar.

lambretta-girls-jpeg-scaled1000

Am sa-mi permit sa va invit, daca va intereseaza subiectul indeajuns de mult, sa cautati pe net atat istoria Lambretta, cat si informatii despre aceasta batalie asupra legendarului brand, deoarece nu insist sa tin o dizertatie pe acest subiect si risc sa plictisesc cititorii cu divagatii. Pe scurt, guvernul indian cumpara Lambretta in 1972 prin Scooter India Ltd. (SIL) si in 2008 aceasta companie SIL intra in incapacitate de plata, iar guvernul incearca sa scape de cele 95.38% din actiunile detinute in aceasta companie. Si urmeaza o intreaga saga juridica, ce continua si in zilele noastre. Aici e o radiografie a intregii tevaturi: http://www.livemint.com/Leisure/volKdzUriRx8ZzEhXyj7FP/Reclaiming-the-Lambretta.html dar dateaza din 2011 si s-au mai intamplat lucruri intre timp. Ramane sa va faceti singuri o idee.

Inapoi la L70. In toata invalmaseala legata de branding, cel mai important e sa fie vorba de un scuter bun, foarte bun, care sa inceapa sa fie cautat. Aha, ne amintim de Lambretta LN125? Cam de pe acolo ar trebui sa se mearga in sus. In 2011, Lambretta Motolife Italia SpA a lansat acest LN125 (produs in Taiwan, adica sa se inteleaga treaba de ce ar putea ca L70 sa vina din zona aia), insa destul de curand s-a terminat si episodul LN125, tot din motive juridice si de proprietate intelectuala.

Lambretta-LN125

Insa ce trebuie retinut: LN125 este un scuter competent si de isprava, dar nu rupe gura. Cum spunem noi “iti faci treaba cu el”. L70 ar trebui sa ii fie superior la toate capitolele. Mai putin la pret, dar fiind vorba de un model aniversar, e greu de spus in privinta asta. Insa Lambretta Consortium nu e in stare sa inceapa construirea unei fabrici de la zero si nu acum. Oricum, mai sunt cateva zile, deci e exclus. Asa ca vorbim despre o platforma si componente care vin poate chiar din locuri diferite, asamblate intr-o terta fabrica. Deocamdata nu stim. Stim doar ca toata tevatura cu trademark-ul a costat enorm, tot lobby-ul facut de olandezul Scherffrrahn, nu a fost cu siguranta ieftin, iar colaborarea cu Kiska nu mai vorbim. Asadar, optez pentru varianta producerii undeva in Asia. Deocamdata.

In concluzie, Lambretta L70 Vendetta (interesant si numele ales, nu cred ca “razbunare” e intamplator) e obligatoriu sa fie un scuter excelent. E un model aniversar, istoria il obliga, de succesul sau depinde o relansare eventuala a productiei, indiferent sub ce forma si pana la urma, linia e foarte subtire intre o aventura hazardata si incropirea unei afaceri ce poate fi de durata si cu un mare succes.

Ma uit pe site-ul oficial Lambretta si acolo arata: in 40 de zile, 13 ore, 12 minute etc. Deci 7-8 iunie si vom vedea minunea!

Lambretta.comWeb