Acasă > Stiri  >  Va fi 2018 un an al recordurilor in WorldSBK?

Va fi 2018 un an al recordurilor in WorldSBK?

3 minute
Va fi 2018 un an al recordurilor in WorldSBK?

In noul sezon, se preconizeaza schimbari de peisaj pentru clasa de varf

Cum Campionatul Mondial Superbike 2018 MOTUL FIM se intrevede la orizont, construim scenarii in minte pe masura ce revedem unele etape din sezonul trecut si stabilim ce limite ar putea fi depasite.

Cele zece echipe care participa la MOTUL FIM Superbike World Championship vor fi prezente in aceasta saptamana pe Circuitul Jerez, sperand sa cucereasca pozitii inalte in clasament cu ajutorul noilor modele de motociclete 2018 pe care le piloteaza. Este prima iesire de la ultimul test pe acelasi circuit, care a avut loc in noiembrie. Cu siguranta, va fi o saptamana importanta, plina de evenimente antrenante.

worldsbk

Pe de o parte, sosirea unor piloti precum Toprak Razgatlioglu (Puccetti Racing), PJ Jacobsen (echipa TripleM Honda WorldSBK), Yonny Hernandez (Team Pedercini) si Gabriele Ruiu (Grillini Racing) reprezinta un motiv de entuziasm, fiecare dintre acestia avand sanse egale de a se afirma in competitia de debut si de a reitera victoria obtinuta de Maz Biaggi in 2007. Italianul a devenit in acel an primul pilot care a cucerit locul 1 cu ocazia primei curse. Ben Spies este un alt exemplu de rider care a castigat in primul sau weekend de competitie, la Phillip Island in 2009.

Pe de alta parte, exista nume consacrate care au scris istorie in WorldSBK. Jonathan Rea din echipa Kawasaki Racing a demonstrat acest lucru, cea mai mare realizare a sa fiind obtinerea titlului pentru a treia oara consecutiv in 2017. Pilotul din Irlanda de Nord poate duce acest record mai departe, daca va castiga pentru a patra oara titlul, egaland astfel recordul rider-ului din prima clasa, Carl Fogarty.

In prezent, recordul privind cele mai rapide tururi dintr-o cursa este detinut de Noriyuki Haga, legenda japoneza care a acumulat 59 in intreaga sa cariera. Totusi, nu trebuie sa uitam ca 14 din totalul de 18 cele mai rapide tururi, au fost realizate de Rea intr-un singur sezon, in 2017.

Un record mai greu de obtinut este cel legat de numarul de victorii pe sezon. Anul trecut, Rea a fost la un pas de egalarea recordului absolut atins de Doug Pololen (17 victorii in 1991).

Tom Sykes, coechipierul lui Rea din echipa Kawasaki Racing Team, vaneaza un alt record care a intrat in carti – pozitia 1. Actualmente, acesta este detinut de australianul Troy Corser – 43 de pozitii 1 de-a lungul carierei.  

Va fi interesant de urmarit si evolutia lui Chaz Davies (Aruba it.Racing-Ducati), cu 18 podiumuri asigurate anul trecut. Galezul aspira sa castige primul titlu mondial in competitia WorldSBK, ceea ce ar aduce prima coroana pentru prezenta versiune a Ducati Panigale.

Nici membrii echipei Kawasaki, nici vreun alt pilot din grila nu se apropie de numarul maxim de curse la aceasta categorie; singurul care are aceasta onoare este Troy Corser, care a concurat in nu mai putin de 377 de raliuri de-a lungul intregii sale cariere. Sykes are 234 de participari, in vreme ce Rea are 218, iar Leon Camier (Red Bull Honda) doar 185, toti situandu-se deocamdata departe de recordul stabilit de Corser.

Din cate s-a vazut deja, primele recorduri ale anului pot fi atinse in runda inaugurala de la Philip Island.

Pilotii britanici au obtinut sase victorii consecutive in Australia, iar anul trecut au egalat cea mai lunga succesiune de victorii ale unei tari pe acea pista. Australienii au dominat scena din 2004 pana in 2007. In concluzie, sunt sanse sporite ca sezonul sa inceapa in forta pentru riderii care au dominat WorldSBK in ultimii ani.