Acasă > Stiri > Stiri ATVROM  >  Sfaturi utile la pilotarea unui skijet

Sfaturi utile la pilotarea unui skijet

3 minute
Sfaturi utile la pilotarea unui skijet

Ce trebuie sa stii daca nu ai mai pilotat pana acum un skijet. Sfaturi pentru cei care piloteaza un skijet

Skijeturile sunt considerate in mod universal foarte distractive si usor de operat. Pentru a te bucura de experienta pilotarii unei ambarcatiuni personale de acest tip si a fi in siguranta, este foarte important sa tii cont de cateva lucruri!

In general, este mai usor sa pilotezi un skijet daca esti familiarizat cu operarea unor barci mai mici sau alte PWC-uri. Oricum, oricine poate invata sa se dea cu skijetul daca respecta masurile de siguranta si este bine instruit, osinuindu-se cu controalele si manevrarea.

Ce trebuie sa port cand ma dau cu skijetul?

Multe persoane cred ca pot pur si simplu sa piloteze un skijet in costum de baie. Dar nu este adevarat! Siguranta impune cateva masuri de precautie.
In primul rand, riderul unui skijet trebuie sa fie echipat corespunzator. Vesta de flotabilitate este un must! Este mai usor sa cazi dintr-un skijet decat din barca si, indiferent cat de bine stii sa inoti, sa cazi in apa dintr-un PWC care ruleaza cu viteza inalta poate provoca accidentari suficient de serioase incat sa reduca abilitatea de inot.
Alte echipamente skijet necesare: ochelari, manusi, incaltaminte, jachete, tricouri, combinezoane, pantaloni.
De asemenea, este bine sa ai un fluier pentru a semnala o situatie de urgenta si nu trebuie sa iei lucruri inutile pe care le-ai putea pierde (palarie, bijuterii, ceasuri etc.).

Practici pentru o pilotare in siguranta a skijetului

  • Nu consuma alcool inainte de a pilota un jetski.
  • Pana ajungi la o distanta sigura de tarm, este important sa mentii o viteza joasa, sub 10 metri/ora. Apoi poti accelera gradual.
  • Excesul de viteza este o cauza comuna a coliziunilor dintre skijeturi si alte ambarcatiuni sau chiar inotatori, asa ca trebuie sa tii cont ca nu toate modelele sunt echipate cu frane.
  • Viteza unui skijet poate varia in functie de model. Unele modele pot atinge viteza de 60 m/ora sau mai mult. Este esential sa operezi un skijet la o viteza sigura care este potrivita conditiilor si nivelului tau de experienta.
  • La viraj, mentine o viteza constanta si incearca sa pastrezi greutatea centrata si echilibrul.
  • Oricand de tentant ar fi, nu incerca sa faci cascadorii, mai ales daca nu ai experienta. Acrobatiile pot fi periculoase chiar si pentru riderii experimentati.


Comenzile unui skijet includ de obicei clapeta de acceleratie, manere de directie si frana sau marsarier. Acceleratia este folosita pentru a controla viteza jetski-ului, manerele de directie sunt folosite pentru a intoarce vehiculul si maneta de frana sau marsarier este folosita pentru a opri sau deplasa jetski-ul in marsarier. Unele modele pot avea comenzi suplimentare pentru alte functii.
De exemplu, gama de skijeturi Sea-Doo este excelent echipata din punct de vedere tehnic: sistem marsarier Electronic iBR, sistem de racire CLCS, sistem de evacuare D-Sea-Bel, moduri de putere, limitator viteza etc. Pachetul de dotari este, de asemenea, cuprinzator in ceea ce priveste confortul riderului (treapta imbarcare, covorase pentru suprafetele de circulatie, bretea sa pentru sustinere pasager etc.) sau solutiile de depozitare (sistem LinQ, compartimente manusi si telefon etc.).

Pot pilota un skijet cand marea este agitata?
Pilotarea unui skijet pe valuri agitate poate fi o provocare cu potential periculos, in special pentru cineva fara experienta. Este preferabil sa eviti utilizarea unui jetski in conditii de apa agitata.