Acasă > Stiri > Stiri ATVROM  >  Sesiune noua Rabla Plus

Sesiune noua Rabla Plus

3 minute
Sesiune noua Rabla Plus

Administratia Fondului pentru Mediu a anuntat o noua sesiune de finantare in cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic 2020 – 2024 doar pentru solicitantii persoane fizice, in perioada 23 noiembrie 2023, ora: 10:00 – 08 decembrie 2023, ora: 23:59.

De joi, 23 noiembrie, ora 10:00, persoanele fizice se pot adresa producatorilor/dealerilor validati, in vederea indeplinirii formalitatilor de inscriere.

„Am hotarat sa dechidem o noua sesiune de finantare, in urma solicitarilor foarte mari din partea persoanelor fizice. De asemenea, am identificat sume neutilizate din sesiunea anterioara si le-am pus la dispozitie in aceasta sesiune. Acest program contribuie la dezvoltarea unui transport mai putin poluant si la imbunatatirea calitatii aerului in aglomerarile urbane. Sumele acordate sunt menite sa incurajeze persoanele fizice sa-si achizitioneze autoturisme noi cu tehnologii nepoluante care ofera o alternativa mai ecologica, economica si convenabila pentru transport, in special in contextul in care se doreste reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si a dependentei de combustibili fosili”, a precizat presedintele AFM, Laurentiu Adrian NECULAESCU.

 Pentru program a fost alocat un buget de 72.655.000 lei.
In cadrul Programului Rabla Plus, solicitantul dispune de ecotichet la cumpararea unui autovehicul nou in schimbul predarii spre casare a cel putin unui autovehicul uzat.
Maximum doua autovehicule uzate pot fi predate spre casare.

Finantarea are un cuantum de:

  • 51.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pila de combustie cu hidrogen si 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, exceptand motocicleta, care genereaza maximum 80 g CO2/km in sistem WLTP, in schimbul casarii unui autovehicul uzat;
  • 54.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pila de combustie cu hidrogen si 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care genereaza maximum 80 g CO2/km in sistem WLTP, pentru achizitionarea unui autovehicul nou, in schimbul casarii a doua autovehicule uzate;
  • pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani si/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioara casat, se adauga un ecobonus de 1.500 lei.

Ecotichetul se acorda pentru achizitionarea unui autovehicul electric a carui valoare nu depaseste suma de 75.000 euro, cu TVA inclus.

Ecotichetul pentru achizitionarea unei motociclete electrice este 26.000 lei, la care se poate adauga un ecobonus in valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel putin 15 ani de la data fabricatiei si/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioara.
Listele cu producatorii/dealerii auto care au semnat contracte de participare cu AFM sunt publicate pe site-ul institutiei la sectiunile programelor.

Cei interesati sa adopte o modalitate de tranzit urban mai economica, moderna si prietenoasa cu mediul pot opta pentru modelul preferat de scuter electric.