Acasă > Stiri > Stiri ATVROM  >  Grupul Piaggio a anuntat Planul de Decarbonizare

Grupul Piaggio a anuntat Planul de Decarbonizare

3 minute
Grupul Piaggio a anuntat Planul de Decarbonizare

Grupul Piaggio (PIA.MI), principalul producator de scutere si motociclete din Europa si unul dintre cei mai importanti jucatori la nivel global din acest sector, a prezentat Planul de Decarbonizare prin care urmareste sa implementeze actiuni concrete pentru a contribui la atingerea obiectivelor climatice stabilite de UE.

Intotdeauna sensibil cu privire la problemele de mediu, Grupul Piaggio a implementat de-a lungul anilor initiative pentru a imbunatati eficienta energetica si pentru a reduce emisiile in fabricile sale si vehiculele produse. Din 1998 pana in 2022, la uzina Pontedera, emisiile au fost reduse cu 56.2% multumita investitiilor in eficienta energetica, in timp ce imbunatatirile la noile motoare de pe cel mai bine vandut scuter, Vespa 125c, au permis o reducere de emisii CO2 de 29.4 din 2008 pana in 2022.

Planul de Decarbonizare al Piaggio, elaborat cu consultanta din partea Bancii Europene de Investitii (EIB), in conformitate cu EIB PATH si cu sprijinul firmei de consultanta EY, va permite Grupului sa articuleze interventii pentru reducerea emisiilor pe doua orizonturi de timp: 2030 si 2050. Planul a fost aprobat de Comitetul de Sustenabilitate, Control si Risc pe 6 decembrie 2023.
Pana in 2030, Grupul Piaggio isi propune sa reduca emisiile asociate cu activitatile de productie pana la 42% comparativ cu 2022, o estimare in linie cu obiectivele de la Paris.

Acest tel ambitios va fi obtinut prin mai multe initiative, inclusiv:

  • restructurarea site-ului de productie din Mandello del Lario in functie de criteriile de sustenabilitate
  • instalarea de sisteme fotovoltaice la fabricile din Pontedera si Mandello del Lario
  • instalarea unei noi uzine de vopsire in Vietnam care va permite inlocuirea de motorina cu GPL
  • achizitia de energie verde pentru fabricile din Italia, India, Vietnam si Indonezia
  • inlocuirea masinilor de companie cu modele mai eficiente din punct de vedere al energiei.

De asemenea, Grupul Piaggio doreste sa reduca si mai mult emisiile prin cresterea vanzarilor de vehicule electrice, prin imbunatatirea motoarelor de combustie, evolutia designului de produs si predispozitia catre combustibili alternativi, pentru care utilizeaza motoarele montate in prezent pe modelele Piaggio.

Piaggio a prezentat deja noi produse pentru a-si demonstra angajamentul: Vespa Primavera si Vespa Sprint cu motoare electrice si a anuntat startul proiectului electric Porter NP6.

Grupul Piaggio crede ca, pentru a atinge obiectivele stabilite de comunitatea internationala pentru 2050 (90% reducere de emisii), tehnologiile diversificate precum e-combustibil si combustibili bio, vehiculele electrice, utilizarea totala de energie regenerabila, electrificarea sistemelor de incalzire si logistica cu impact redus asupra mediului, precum si folosirea de materiale reciclate sunt cruciale.

Pentru a atinge obiectivele de reducere a emisiilor, Piaggio va publica mai multe detalii pana in aprilie 2024 in Declaratia Non-Financiara inclusa in Raportul Anual 2023 al Grupului Piaggio.

In plus, Consiliul de Administratie a aprobat o donatie de 250.000 de euro in favoarea „Fondului Restart” infiintat de Primaria Pontedera pentru a face fata urgentei teritoriale cauzate de ploile abundente si inundatiile care au avut loc pe 2 noiembrie 2023. Prin aceasta donatie, Grupul Piaggio intentioneaza sa ofere o contributie directa Municipalitatii Pontedera si cetatenilor sai.