Acasă > Stiri > Stiri ATVROM  >  Alege corect motorul de barca

Alege corect motorul de barca

2 minute
Alege corect motorul de barca

Daca esti interesat de achizitia unui motor de barca pe care sa il folosesti timp indelungat, este bine sa te concentrezi pe modelele provenind de la branduri recunoscute, fiabile, cum ar fi Suzuki sau Evinrude. Este important sa optezi pentru un motor de barca cu puterea potrivita pentru a beneficia de un raport optim intre consum, confort si viteza.

Cum alegi corect puterea motorului?
Constructorii de barci impun puterea minima si maxima admisa.
Principalii factori de care sa tii seama cand optezi pentru un motor de barca:
– tipul ambarcatiunii
– apa pe care urmeaza sa mergi
– modul de exploatare a barcii.

  • De retinut!
    Submotorizarea unei ambarcatiuni este de evitat, intrucat motorul se va tura mai mult, conducand in cele din urma la uzura prematura a pieselor si la cresterea consumului de combustibil.
    Supramotorizarea unei ambarcatiuni poate crea dificultati la manevrarea barcii, un consum si cheltuieli (consumabile, piese) foarte mari si poate duce la distrugerea oglinzii barcii.

Atunci cand instalezi un motor mai mare decat puterea maxima admisa de producatorul barcii, intervine fenomenul de apupare (provocat de greutatea in exces a motorului) la care se adauga o reducere considerabila a controlului asupra ambarcatiunii.

Cel mai indicat este sa alegi un motor cu putere apropiata de puterea maxima admisa pe barca. Nu este nevoie sa il turezi la maximum, iar surplusul de putere poate fi util in diverse situatii: la incarcarea barcii cu provizii, cand se preconizeaza ca va incepe o furtuna etc.

In cazul in care vrei sa utilizezi motorul mai mult pentru iesiri scurte la pescuit pe lac, poti opta pentru un motor apropiat de limita inferioara indicata de producator. Nu uita ca pentru motoare mai mari de 5CP este nevoie de permis de navigatie! Daca vrei un motor fiabil, rezistent si usor de intretinut, cu un raport calitate vs. pret exceptional, poti conta pe performanta modelelor de motoare de barci Suzuki.

Nu in ultimul rand, viteza de deplasare a barcii constituie un factor esential in alegerea motorului. Viteza poate fi estimata in functie de puterea motorului, de variabile (directia vantului), distributia greutatii in barca, starea elicei.