Acasă > Stiri > Stiri ATVROM  >  KTM DUKE – 30 de ani de motociclism pur, naked 

KTM DUKE – 30 de ani de motociclism pur, naked 

5 minute
KTM DUKE – 30 de ani de motociclism pur, naked 

In ceea ce priveste gama KTM DUKE, ultimii 30 de ani pot fi descrisi printr-un singur cuvant: evolutie. De la inceputurile umile in 1994 pana la statusul curent ca simbol al performantei si al inovatiei, numele KTM DUKE a trecut testul timpului.

In 1994, KTM a invadat scena strazii cu prima sa motocicleta DUKE. Aceasta se baza pe un motor monocilindru 609 cc, cu ergonomie si styling care suprapunea look-ul si abilitatile unui Supermoto cu cele ale unui street fighter. A adus adevarata personalitate „hooligan” pe strada, de Naked fara scuze si reprezentand esenta a ceea ce ar trebui sa fie o motocicleta.

La vremea respectiva, 1994 KTM DUKE a fost un punct de plecare radical fata de designurile traditionale. Cu un cadru trellis expus, caroserie minimalista si motor intr-un cilindru, a fost o anomalie pe piata. Totusi, a captat instant atentia riderilor in cautarea unei experiente mai antrenante de pilotare.

Atat de mare a fost succesul inregistrat pe piata, incat producatorul austriac a introdus o versiune mai puternica DUKE II in 1999, cu un styling mai ascutit care inlocuia contururile rotunjite ale predecesorului sau. Astfel, avea sa se lanseze segmentul Naked in cadrul lineup-ului de motociclete street KTM, cu mai multe capacitati de motorizare si cilindri adaugati seriei DUKE.

In 2005, a fost introdus numele SUPER DUKE, caracterizat printr-o unitate puternica 990 cc LC8 V-Twin. KTM 990 SUPER DUKE a castigat imediat notorietate, pavand calea pentru varianta KTM 990 SUPER DUKE R care a debutat in 2008.

2008 a adus pe piata si modelul KTM 690 DUKE, zguduind din nou din temelie normele de design din acea perioada. 2008 KTM 690 DUKE a fost un vehicul puternic cu un cilindru, cu o nota acustica deosebita si cu o pozitie de riding agresiva cu coatele in afara. Aceasta avea sa devina mai tarziu amprenta atitudinii DUKE.

2011 a marcat dezvoltarea modelelor DUKE de capacitate mai mica. KTM 125 DUKE a patruns pe piata – un vehicul compact si energic, livrand putere ampla si manevrabilitate usoara fara sacrificiul personalitatii DUKE. Un reper ideal pentru viitorii piloti DUKE si pentru viitoarele modele de greutate medie.

In 2012, KTM a introdus motocicleta KTM 200 DUKE, iar KTM 390 DUKE s-a alaturat gamei in 2013. Motocicleta 390 DUKE a devenit preferata riderilor urbani, multumita manevrabilitatii zvelte si a livrarii precise a puterii.

Apoi, KTM a revolutionat segmentul de motociclete Naked in 2014, prin introducerea BESTIEI – KTM 1290 SUPER DUKE R. Cu un motor 1301cc V-twin, modelul 1290 SUPER DUKE R a castigat reputatia de a avea cel mai puternic motor LC8, deschizand drumul pentru un segment nou si pentru modelul KTM 1290 SUPER DUKE GT mai orientat catre calatorie si care avea sa soseasca in 2016.

In 2017, BESTIA a primit primul update. Denumit THE BEAST 2.0, KTM 1290 SUPER DUKE R 2017 se caracteriza prin actualizari de putere, suspensie si stil. Dar noul sau pachet electronic a ocupat centrul atentiei, cu sisteme de asistenta pentru rider mai rafinate si un nou mod TRACK.

Un punct de cotitura in evolutia DUKE a fost in 2018, cand KTM a dezvaluit modelul KTM 790 DUKE, supranumit THE SCALPEL. Acest lucru a marcat o noua era in termeni de performanta si stil pentru familia DUKE. Motocicleta 790 DUKE era alimentata de un motor cu 2 cilindri, electronica de top si un design indraznet. Mai mult decat atat, demonstra determinarea de a domina segmentul Naked bike de greutate mijlocie.

Acum, 30 de ani mai tarziu, trei modele aniversare se alatura gamei. La nivel entry, KTM 390 DUKE face cel mai indraznet pas, beneficiind de un styling distinctiv, un pachet electronic de tip in clasa si performanta fara rival.

KTM 1390 SUPER DUKE R si colegul de padoc, KTM 1390 SUPER DUKE R EVO, au evoluat pentru a devenit perechea de hyper-naked-uri suprema, oferind putere imensa, electronica fara egal si o directie de design complet noua.

Pentru a celebra 30 de ani, cele trei modele mentionate dispun de o grafica si culori dedicate 30 YEARS OF DUKE, inspirate de modelele DUKE anterioare.

KTM a dorit sa-i rasplateasca pe fanii DUKE, oferindu-le prin intermediul platformelor sale digitale – unde au fost inregistrate peste 700,000 de intrari -, cate o motocicleta model KTM 390 DUKE, KTM 990 DUKE si KTM 1390 SUPER DUKE R.

KTM va lansa oficial campania 30 YEARS OF DUKE la Lansarea Media Internationala din Almeria, Spania. Acest lucru va permite presei si partenerilor asociati sa experimenteze modelele 2024 KTM 390 DUKE, KTM 990 DUKE, KTM 1390 SUPER DUKE R si KTM 1390 SUPER DUKE R EVO in habitatele lor ideale.

De asemenea, va fi pentru prima data in istoria KTM cand trei modele sunt lansate simultan, iar cei trei castigarori de motociclete DUKE vor lua parte la eveniment. Alaturi de ambasadorul KTM, Rok Bagaros si Jeremy McWilliams, cei prezenti vor putea vedea de ce sunt in stare noile modele DUKE. In prima zi au loc testele in saua lui KTM 390 DUKE, pe 115 km de pasage intortocheate si pe linia de coasta a Spaniei.

Pentru a doua zi a fost programata experienta de riding alaturi de KTM 990 DUKE in cadrul unei plimbari dedicate, conduse de personalul KTM. In acelasi timp, Jeremy McWilliams va testa pe circuit modelele KTM 1390 SUPER DUKE R si KTM 1390 SUPER DUKE R EVO. Totodata, vor fi trei KTM 1390 SUPER DUKE R special construite, toate echipate cu parti KTM PowerParts, componente de suspensie WP PRO si anvelope de curse (racing slick).

Aceasta lansare epica va culmina cu un afterparty la care sunt invitati presa si castigatorii motocicletelor DUKE.