Acasă > Stiri  >  KTM 690 ENDURO R – arma perfecta pentru enduro racing

KTM 690 ENDURO R – arma perfecta pentru enduro racing

4 minute
KTM 690 ENDURO R – arma perfecta pentru enduro racing

Motocicleta dual-sport premium de la KTM, 690 Enduro R, si-a gasit o nisa speciala orientata catre cei mereu in cautare de aventuri palpitante si cei care prefera traseele de enduro in defavoarea asfaltului. Castigator pe scena Dakar-ului, riderul Xavier De Soultrait subliniaza ca motocicleta KTM de fata este mai mult decat capabila sa reziste cronometrului.

KTM 690 Enduro R este o combinatie intre ofertele hardcore Enduro precum KTM 500 si 450-EXC-F si optiunile cu cursa mai lunga ca 890 Adventure R. Acest model imbina puterea si agilitatea, dar si stabilitatea si confortul pentru a jongla cu discipline diferite. Mantra READY TO RACE nu este doar o revendicare, ci si un cod. Lineup-ul KTM Motorcycles este plin de modele care imediat ce ies de pe usa reprezentantei pot merge direct catre un mediu competitiv, iar cea mai recenta versiune a lui KTM 690 Enduro R nu face exceptie.

Riderul Dakar, Xavier de Soultrait, a fost convins ca motocicleta era suficient de sportiva pentru a arata „ADN”-ul real al KTM. El a achizitionat un model de la dealerul local si a pus ochii pe un eveniment sportiv la care nu mai participase de ceva vreme, de cand era foarte tanar: Trefle Lozerien Enduro.

Competitia Trefle Lozerien se intinde pe trei zile si este renumita pentru numarul mare de concurenti, peste 600, avand loc in apropiere de Montpellier, Franta. Suspendat pentru doi ani, ca multe alte evenimente motorsport din cauza COVID, spectacolul a revenit in forta vara aceasta. Pentru expertul Dakar, De Soultrait, a fost momentul perfect sa incerce ceva nou si, totodata, sa isi confirme supozitia legata de potentialul lui KTM 690 ENDURO R.

„Am achizitionat motocicleta KTM 690 Enduro R cu doua saptamani inainte de cursa si am testat-o acasa, pe un teren plat”, a spus De Soultrait. „Am descoperit ca eram mai rapid cu 690 decat cu motocicleta mea 450. Pe teren plat, motocicleta era extrem de rapida, dar, bineinteles, cand dai de portiuni cu mai multe pietre este mai usor sa traversezi obstacolele cu un model mai mic. Am fost putin ingrijorat in privinta zonelor tehnice de la Trefle, insa totul s-a incheiat surprinzator de bine… sa fiu in primii 30 in acele zone dintr-un total de 600 rideri a fost destul de bine”.

In ciuda lungimii traseului, Trefle Lozerien nu este o cursa chiar rapida. „Este un concurs Enduro tipic, insa diferenta este ca dureaza trei zile si are loc pe un traseu diferit in fiecare zi. Scopul organizatorului nu este sa aiba teren foarte variat, dar prima zi este mai lenta si mai stancoasa in zonele de legatura. Urmatoarele doua zile au fost sensibil mai rapide”.

De Soultrait s-a clasat al 43-lea din aproape 600 de rideri prezenti in clasamentele Scratch. KTM 690 Enduro R si-a indeplinit sarcina, dar oare unde a excelat? „Puterea: wow”, a dezvaluit francezul. „La testul special am inceput in treapta a 2-a, am trecut intr-a 3-a si am alergat pana la sfarsit! Era ca o motocicleta automata. Nebunie totala. Am uitat de ambreiaj si de viteze si doar m-am intrecut cu ceilalti. Asadar, motorul este incredibil de versatil. De asemenea, motocicleta are nevoie de minima mentenanta. Nu trebuie sa schimb uleiul la fiecare doua zile. Nimic de facut in atelier. Doar schimbate anvelopele si pus ulei. Foarte cool”.

Riderul francez va continua de acum sa planifice mai multe competitii alaturi de KTM 690 Enduro R. Urmeaza mai multe curse de Enduro, precum si niste intalniri Extreme la iarna. De Soultrait are in vedere chiar si niste iesiri Rally in Maroc si posibil in Turcia. „Cred ca pot face treaba buna cu aceasta motocicleta”, a declarat el.

Xavier a facut cunostinta cu latura competitiva a lui KTM 690 Enduro R, a explorat limitele si este pregatit de aventurile ce vor urma. „Se pare ca toata lumea acum un adventure bike”, a spus el, dar „acest KTM le face pe toate. Pentru mine, aceasta este Motocicleta ideala”.