Acasă > Stiri > Stiri ATVROM  >  Expozitie Vespa – All Over The World

Expozitie Vespa – All Over The World

3 minute
Expozitie Vespa – All Over The World

Noul sediu al locației istorice Vespa este deschis în arhiva istorică a muzeului. Inaugurat în prima zi a evenimentului “Vespa World Days 2024” (18-21 aprilie, Pontedera), expoziția de neratat de la Muzeul Piaggio – “In tutto il mondo – Vespa – All Over the World” a fost vizitată de mii de entuziaști din Italia și de peste tot din lume. Vizitatorii pot face „o călătorie în jurul lumii cu Vespa” până pe 16 noiembrie 2024. Expoziția este dedicată succesului global al faimosului scuter care a fost produs pentru prima oară la Pontedera (în uzinele Piaggio care împlinesc 100 de ani anul acesta) în 1946.

La intrarea în muzeu, vizitatorii sunt întâmpinați de un poster gigantic care le urează bun venit: „Imediat după introducerea pe piață în 1946, Vespa s-a bucurat de succes global, a traversat oceane și a depășit toate granițele, ducând tehnologia și stilul italian pe străzile din întreaga lume”.

Peste 78 de ani de istorie și cu mai mult de 19 milioane de unități vândute, Vespa a revoluționat transportul, unind generații după generații. Ca un adevărat brand de mobilitate global, Vespa a generat o serie de fenomene culturale, fiecare specific contextelor diferite îmbrățișate de brand, până în punctul în care a devenit o forță: a dat tonul unor schimbări în modă și a acompaniat țări și continente pe măsură ce acestea s-au dezvoltat, concurând cot la cot în vremuri de creștere economică.

Pentru a marca Zilele Mondiale Vespa 2024 în Pontedera, Muzeul Piaggio celebrează și narează despre modul cum Vespa s-a impus la nivel internațional, utilizând documente și imagini din Arhivele Istorice Piaggio pentru a retrasa povestea de la începuturi până, de pe la sfârșitul anilor 1940 până în anii 1960.

Prin reconstrucția unei linii de asamblare imaginare (și globale), și mulțumită generozității colecționarilor care au împrumutat modele originale de scutere Vespa, Muzeul Piaggio lansează o invitație tuturor pasionaților de două roți de a descoperi pe acest „cetățean” global pe două roți care a fost construit, asamblat și exportat pe toate cele cinci continente imediat după cel de-al II-lea Război Mondial.

Printre modelele expuse se numără: UK: Vespa Douglas 125 “Rod”, Model 1953, împrumutat de la Martino Castiglioni. UK: Vespa 150 GS “Quadrophenia” 1960, împrumutat de la Luca Coriani. Suedia: Vespa 125 “Popolino” 1959, împrumutat de la Martino Castiglioni. India, Vespa Bajaj 1966, Colecția Muzeului Piaggio. Noua Zeelandă: Vespa 90 SS, 1970: împrumutat de la Martino Castiglioni. Germania: Vespa Hoffmann 125 Königin, 1954, împrumutat de la Luigi Frisinghelli. Germania: Vespa Messerschmitt 150 GS, 195, împrumutat de la Franco Carboni. Franța: Vespa ACMA TAP 1956, Colecția Muzeului Piaggio. Spania: Vespa Motovespa 125, 1953, Colecția Muzeului Piaggio. Spania: Vespa Motovespa 125 Super, 1967, împrumutat de la Gerardo Ardanese. SUA: Vespa Sears 125, 1966, Colecția Muzeului Piaggio. SUA: Vespa Cushman 150, 1961, Colecția Muzeului Piaggio. United States: Vespa Allstate 125, 1952, împrumutat de la Silvano Bellelli.

Expoziția este deschisă gratuit, dar cu rezervare în prealabil.