Acasă > Stiri  >  Side-by-side-ul Polaris RZR ramane si in 2016 cel mai popular model din SUA, o spune un sondaj destul de neconvingator

Side-by-side-ul Polaris RZR ramane si in 2016 cel mai popular model din SUA, o spune un sondaj destul de neconvingator

5 minute
Side-by-side-ul Polaris RZR ramane si in 2016 cel mai popular model din SUA, o spune un sondaj destul de neconvingator

Cu totii stim ca in America de Nord exista cea mai puternica si numeroasa comunitate de ATV-isti si UTV-isti din toata lumea si ca acolo se da ora exacta in materie de vehicule off-road, astfel incat, cele mai importante si relevante sondaje si statistici acolo trebuie facute.

utv-world-championship-mad-media-046

Ceea ce s-a si intamplat in luna septembrie anul trecut, unde Clarity Research au intervievat 220 de participanti la un eveniment competitional de side-by-side-uri, in California, la Sand Sports Super Show, in Costa Mesa. Iar rezultatul a fost, in al treilea an consecutiv, favorabil Polaris RZR, cu 63% dintre intervievati care au afirmat ca detin sau au detinut acest model in trecut.

Clarity Research reprezinta un institut serios de sondare a opiniei publice, care in acest caz a lucrat la comanda publicatiei Powersports Business, una dintre cele mai importante si obiective surse de informatii din lumea powersports. Insa am o obiectie: oare daca mergi la o competitie pur sportiva de side-by-side-uri, ce te astepti sa intalnesti acolo? Majoritatea sa detina masinute de golf? Normal ca se aduna acolo detinatori de side-by-side-uri sportive. Asta deoarece apar in grafic si clasament si modele utilitare. Ia duceti-va la o intalnire anuala a fermierilor si agricultorilor, cati vor zice ca au un side-by-side sportiv acasa?

0217News-2016-rzr-xp-4-turbo-eps-graphite-crystal_SIX6050_1510-HighRes

Pe locul doi se afla tot Polaris, dar cu hibridul recreational-utilitar Ranger, 13% dintre cei intrebati declarand ca detin un astfel de side-by-side. Pe pozitia a treia s-au evidentiat detinatorii de Yamaha YXZ, 11%, dar sa nu uitam, se aflau la o competitie sportiva. Pe patru se afla cei ce detin Yamaha Rhino, iar pe cinci apar si detinatorii de Can-Am, dar Commander, urmati de cei ce detin si Maverick, cu 9, respectiv 5 procente. Dintre sportive, am mai vazut detinatori de Kawasaki Teryx, 4% si de Arctic Cat Wildcat, 3%. In rest, detinatori de Arctic Cat Prowler si Honda Pioneer cu cate 2% si 1% proprietari de Kawasaki Mule.

La naiba, Kawasaki Mule castiga an de an premiul de popularitate intre fermieri si sunt mult mai multi detinatori de side-by-side-uri utilitare decat de cele sportive in SUA. De aceea zic ca nu a fost locul potrivit pentru cei de la Clarity Research, ca sa se traga o concluzie obiectiva. In mod normal s-ar fi luat in calcul detinatorii de RZR, cei de Maverick, de Wildcat, Teryx si bineinteles YXZ.

cq5dam.web.1024.1024

Trebuie mentionat ca in materie sportiva, exista patru mari concurenti pe piata: RZR, YXZ, Wildcat si Maverick. Acestia din urma, adica BRP prin Can-Am, la ora sondajului, abia ce iesisera pe piata cu uluitorul X3, deci la anul s-ar putea sa vedem o statistica sensibil modificata. Cu Yamaha YXZ e o discutie cumva similara, avand doar un an de existenta. Pe de alta parte, si cei de la Polaris si cei de la Arctic Cat si-au imbunatatit simtitor modelele sportive, asadar cele mai noi versiuni duc lupta pentru suprematie la noi cote de intensitate.

WildcatXLTD_L_2016-3243

Sondajul a avut si componenta “intentii de viitor”, acolo unde intervievatii au trebuit sa raspunda la ce ar intentiona sa-si cumpere in anul urmator (2017). In primul rand, cei care au raspuns ca vor sa-si achizitioneze un side-by-side au fost in procent de 19%, fata de procentul de 14% din 2015, care afirmau asa ceva. Dintre acestia, 41% vor sa-si cumpere un Polaris, dar 39% sunt indecisi, o plaja foarte larga pentru ceilalti trei jucatori din zona sportiva, caci repet, nu e relevant si nici fair-play sa bagam intr-un ghiveci impropriu toate tipurile de side-by-side. Doar 12% se orienteaza spre un Can-Am BRP, iar 7% au in plan sa-si ia o Yamaha.

2016-yamaha-yxz1000r-se-dunes

Exista un alt capitol al sondajului, unde cei chestionati au fost rugati sa faca abstractie de pret si sa se orienteze fix la ce ar prefera. Astfel, au fost rugati sa isi aleaga un top 3 al side-by-side-urilor dorite, fara a lua in calcul pretul. Si iata ca cei ce si-ar lua direct Polaris RZR au fost 53%, dar cu un total general de a doua si a treia preferinta de 83%, cu un procent in scadere fata de 2015. Pe pozitia a doua a venit Can-Am Maverick (repet, X3 era abia aparut, nu se facusera multe review-uri si test-review-uri pana la ora sondajului), cu 21% ca prima peferinta si un total de 57%, fata de 48% in 2015.

O discutie interesanta ar fi ce i-a dezamagit pe oameni la Yamaha YXZ, deoarece in 2015 73% dintre cei intrebati aveau in plan sa-si cumpere un astfel de model, indiferent daca prima, a doua sau a treia optiune, iar in 2016 afirmau ca si-ar planui un YXZ in 2017 doar 45%. Sa fie modelul prea profesionist gandit, sa fie lumea cu gandul la Maverick X3 (desi in dreptul Can-Am nu s-a intamplat o fluctuatie la fel de puternica), e greu de zis, de aceea ar fi fost interesant de aflat. Pe locul patru s-au anuntat cumparatorii de Wildcat, 33% intentionand sa-si cumpere in 2017 un model de acest gen. Si aici trebuie stiut ca abia dupa evenimentul din septembrie au venit in octombrie cei de la Arctic Cat care au lansat trei modele ucigatoare de Wildcat, care merita toata atentia iubitorilor de extreme in off-road.

Award1_DSC_2371

In privinta trasaturilor prioritare pe care un side-by-side trebuie sa le aiba, in optica unui cumparator, acestea au ramas neschimbate din 2015. In 2016 cam 75% dintre cei intervievati au afirmat ca sunt atrasi de caii-putere, 47% au considerat ca suspensiile sunt determinante, 30% se uita la fiabilitate si rezistenta ca prioritate. O crestere semnificativa a avut loc in privinta acceleratiei, 29% fata de 21% in 2015 au spus ca e foarte importanta. Pretul a fost determinant doar pentru 22%, dar 27% au pus pe primul plan manevrabilitatea.

2014-Can-Am-Maverick-1000R-X-xc-Action-02

Poate ar fi trebuit sa incep cu asta, dar dintre participantii la evenimentul Sand Sports Super Show, 58% erau proprietari de side-by-side, 41% de ATV, 32% au afirmat ca detin un dune buggy, iar 21% au recunoscut ca o ard si pe doua roti cu ceva motocicleta motocross sau enduro.

Se poate face o idee ceva mai solida, in urma unui astfel de sondaj, dar nu poate fi deloc relevant. Nu te duci pe plaja, in iulie sa faci sondaje despre cine schiaza, pe ce schiuri, ce echipamente foloseste si daca ii place mai mult la mare decat la munte, nu?