Acasă > Stiri  >  Review CF Moto CForce 520

Review CF Moto CForce 520

5 minute
Review CF Moto CForce 520

 

CF Moto CForce 520 este unul dintre cele mai dorite și căutate ATV-uri entry level disponibile pe piața din România în acest moment. Producătorul CF Moto, cu origini în China, este faimos și apreciat la nivel internațional și are reprezentanțe în peste 70 de țări, o firmă de top în domeniul scuterelor, bărcilor cu motor, al motocicletelor, al autovehiculelor utilitare dar și al ATV-urilor.

OPTIUNI

Modelul de față este disponibil în mai multe variante: 520S este versiunea scurtă a acestui vehicul de off road, iar 520L dispune de o șa alungită care permite transportul unui pasager, iar ambele pot fi cu sau fără servodirecție electronică (EPS – Electronic Power Steering) – acest lucru este cu siguranță binevenit, o ofertă diversă pentru un produs versatil fiind de apreciat atât de către dealeri cât și de către potențialii cumpărători.

MOTORIZARE

Din punct de vedere al motorizării, CForce 520 este propulsat de către un monocilindru de 495cmc, cu 4 supape, fapt care prezintă atât avantaje cât și dezavantaje. În primul rând, un motor monocilindru va avea, prin construcție, dimensiuni și greutate reduse față de variantele cu mai mulți cilindri, calitate deosebit de importantă atunci când discutăm despre un vehicul compact, precum un ATV, oferind și beneficii la capitolul consum și costuri de întreținere. Pe de altă parte, caracterul monocilindric oferă putere mai redusă de înaintare, precum și un grad mai ridicat de vibrații. Cu toate acestea, modelul de față face uz excelent de motorizarea din dotare și reușește să mențină vibrațiile la un nivel minim prin detaliile de construcție ale șasiului, iar puterea sa totală de 39cp este de cele mai multe ori suficientă pentru oricine, mai puțin veteranii sporturilor off road care vor fi mai mulțumiți alegând un model mai puternic. Cele 4 supape sunt comandate de către singur un arbore cu came amplasat superior iar injecția de carburant este controlată electronic (EFI).

TRANSMISIE

Acest motor este cuplat la o cutie de viteze automată de tip CVT. Denumită și cutia cu o singură viteză, acest tip de sistem de transmisie poate trece lejer între diferite rapoarte de transmisie, fiind astfel deosebit de flexibilă deoarece permite arborelui de intrare să mențină o viteză unghiulară constantă, indiferent de variația vitezei vehiculului. Aprinderea se bazează pe o unitate electronică de control (ECU) care are rolul de asigura funcționarea optimă a motorului prin adaptarea amestecului de aer-combustibil, a aprinderii și a consumului.  Tracțiunea finală este 2×4 sau 4×4, selectabilă cu ușurință prin acționarea unui buton amplasat pe ghidon, fapt care oferă încă un bonus de adaptabilitate unui vehicul oricum foarte versatil.

SUSPENSII

Un aspect foarte important pentru vehiculele de tip ATV este sistemul de suspensii: din acest punct de vedere, CF Moto 520 nu lasă de dorit, însă nici nu impresionează. Suspensiile se bazează pe brațe duble și sunt independente pentru fiecare roată în parte, caracteristică esențială pentru un vehicul destinat zonelor cu teren variabil. La capitolul amortizare, modelul de față este înzestrat cu amortizoare pe ulei – acestea oferă o senzație „mai moale” și deci o experiență mai confortabilă, sacrificând din puterea amortizării în comparație cu cele pe gaz.

DETALII DE DESIGN

Jantele sunt din aluminiu, iar acest lucru aduce o serie de avantaje importante. Faptul că sunt mai ușoare decât jantele clasice, din oțel, înseamnă că limitează inerția sistemului de amortizare și permit roții să urmeze conturul traseului cu mai multă eficiență, îmbunătățind calitatea tracțiunii. De asemenea, greutatea redusă înseamnă și consum redus iar aluminiul este mult mai bine protejat împotriva coroziunii și a ruginii. Pe de altă parte, jantele din aluminiu nu sunt la fel de rezistente la impact ca cele din oțel, iar dacă se strică veți fi nevoit să scoateți mai mulți bani din buzunar pentru a le repara – cu toate acestea, considerăm că jantele de acest tip se potrivesc de minune pe un model compact de ATV precum CForce 520, iar avantajele depășesc cu mult riscurile. Jantele sunt acoperite de anvelope CST Abuzz, anvelope all-terrain utilitare, ușoare și durabile, care s-au descurcat fără reproș pe parcursul test-drive-ului.

Din punct de vedere al designului, modelul dispune de o caroserie rezistentă și compactă, elegant conturată după standardele actuale și are multiple opțiuni de culoare.

CONCLUZIE

Probabil calitatea principală a lui CForce 520 este faptul că poate fi folosit la o gamă largă de aplicații atât sportive cât și de lucru, fiind un model deosebit de adaptabil iar prețul mai mult decât rezonabil la care poate fi cumpărat îl transformă într-unul dintre cele mai căutate modele de ATV pe piața românească.

Toate variantele de CForce 520 pot fi cumpărate de pe site-ul ATVRom, alături de multe alte modele de ATV și o colecție vastă de accesorii care vă vor permite să vă personalizați experiența așa cum doriți.