Acasă > Stiri > Stiri ATVROM  >  „On Any Sunday”, un must see pentru orice motociclist

„On Any Sunday”, un must see pentru orice motociclist

2 minute
„On Any Sunday”, un must see pentru orice motociclist

 

Bruce Brown este creatorul clasicului On Any Sunday, in mod unanim recunoscut drept cel mai bun film-documentar despre motociclete si lumea raliurilor. Fara indoiala, i se datoreaza intr-o oarecare masura exploziva crestere de pasionati de motociclete in anii 70.

 

 

A documentat sezonul 1970 AMA Grand National urmarind evolutia lui Mert Lawwill, campion in sezonul precedent.

Filmul „On Any Sunday” a fost nominalizat cu Premiul Academiei pentru sectiunea Documentary Feature film. Acest lungmetraj a influentat vietile multor oameni, transmitand spiritul de aventura si sentimentul de libertate pe care doar pilotarea unui vehicul pe doua roti il poate oferi.

Prima recunoastere a talentului regizoral al lui Brown a venit dupa lansarea peliculei „Endless Summer” care a aparut in cinematografe in 1966.

Brown nu a avut pregatire ca regizor de film si a considerat acest lucru un avantaj.

„Am facut multe lucruri care nu erau deloc conventionale. Ma indoiesc ca as fi avut aceeasi abordare daca urmam cursuri la facultate”.

Constient ca nu este usor de facut un asemenea film, Brown a cautat sprijin din partea riderului Steve McQueen. Cu toate ca nu il cunostea personal pe celebrul actor, a stabilit o intalnire cu acesta pentru a-i prezenta ideile lui pentru „On Any Sunday”. Brown insa nu l-a cautat pe McQueen pentru a-l invita sa joace in film, ci pentru a-i propune sa fie finantator; initial, acesta a refuzat, insa a doua zi s-a razgandit anuntand telefonic ca se va implica in proiect.

 

Filmul a avut un impact colosal in special asupra generatiei tinere, reusind sa schimbe perceptia asupra motociclistilor. Un exemplu concret este cel al lui Mert Lawwill, pilotul considerat oaia neagra a familiei din cauza pasiunii sale pentru motoare. Bunica prin alianta a lui Lawwil, in timp ce rula filmul la cinematograf, nu s-a putut abtine sa nu se ridice de pe scaun in mijlocul unei scene in care aparea Mert, transformandu-l in eroul familiei. „Acela este nepotul meu”, a strigat ea foarte mandra.

Numerosi rideri au declarat ca filmul i-a ajutat in cariera. Printre acestia, Malcolm Smith, unul dintre protagonisti, a opinat ca „On Any Sunday” i-a adus recunoasterea peste tot in lume, facilitandu-i accesul in domeniul offroad ca antreprenor de top.

Bruce Brown ne-a parasit la varsta de 80 de ani, pe 10 decembrie 2017. Regizorul american a fost introdus in Motorcycle Hall of Fame in 1999.