Acasă > Stiri > Stiri ATVROM  >  Principii pentru Off Road responsabil

Principii pentru Off Road responsabil

5 minute
Principii pentru Off Road responsabil

Aproape de fiecare data cand publicam un articol despre un dirt bike sau alt vehicul off-road, unii cititori protesteaza. Off-roading-ul nu se incadreaza in viziunea lor de recreatie outdoor responsabila. Probabil ca cea mai mare neintelegere legata de „off-roading” este ca oamenii se aventureaza cu vehiculele oriunde doresc, ceea ce nu este adevarat. Practic, vehiculele sunt conduse pe drumuri de pamant, trasee sau in zone special amenajate. De fapt, termenul „off-highway” – ca „in afara asfaltului”, ar fi mult mai nimerit pentru toate sporturile din sfera off-roading-ului. Cel mai important lucru pe care practicantii acestui sport il pot face pentru a minimaliza impactul este sa ramana pe traseu. Este imposibil de calculat o statistica exacta a celor care parasesc traseul, acestia reprezentand „acel procent care da o reputatie proasta tuturor practicantilor sportului”. In multe zone montane, de exemplu, exista rute create de mai mult timp: cu pietris, unele chiar asfaltate, iar altele au solul compact si stabil, astfel incat cei care tranziteaza locatiile respective cu vehicule 4×4 sau dirtbike nu distrug ecosistemul.

Cat despre efectele daunatoare ale combustibilului pe care un vehicul de teren il arde, calculele arata ca pe portiunile off-road, fara kilometri de autostrada (toti mergem undeva ocazional pentru a ne urmari hobby-urile), la 161 km revin 0,08 tone de emisii de dioxid de carbon. Si este putin probabil ca detinatorii de ATV sa se aventureze zilnic pe traseu. La nivel global, tot mai multe persoane doresc sa petreaca timpul liber in outdoor, in defavoarea calatoriilor cu avionul sau parcurgerii de kilometri de autostrada, ceea ce inseamna ca reduc „amprenta” asupra mediului (si constientizeaza totodata ca raspunzator pentru poluare este ciclul consumului). La nivel local, fiecare poate si trebuie sa practice un off road responsabil.

Principiile unui off road-ist responsabil (preluate de la organizatia Tread Lighly, T.R.E.A.D.)

  • Evita zonele sensibile! Pajisti, maluri ale lacurilor, zone umede si paraie. Pastreaza ruta desemnata. Acest lucru protejeaza habitatele faunei salbatice si solurile sensibile de daune. Nu deranja siturile istorice, arheologice sau paleontologice.
  • Educa-te! Inainte de calatorie, fa rost de harti, GPS si afla daca sunt restrictii in zona – unele zone sunt arii protejate de interes national! Planifica-ti excursia, deprinde-te cu skill-urile necesare in outdoor si invata cum sa folosesti echipamente ATV / moto in siguranta. Aceeasi recomandare si in cazul diferitelor accesorii ATV!
  • Calatoreste responsabil pe drumuri si trasee! Treci peste obstacole, nu ocolind, pentru a evita largirea traseului deja existent. Traverseaza raurile doar prin vadurile desemnate. Atunci cand este posibil, evita traseele umede si noroioase.
  • Respecta drepturile celorlalti: ale proprietarilor privati inclusiv, pe toti cei intalniti pe traseu, pe cei care fac camping astfel incat sa isi poata desfasura activitatile recreationale netulburati! Lasa portile asa cum le-ai gasit. Cedeaza dreptul de trecere celor care trec sau urca in deal.
  • Implica-te! Adopta un comportament adecvat, pastreaza curatenia si nu lasa gunoi, minimalizeaza folosirea focului, evita imprastierea speciilor de plante invazive si repara zonele degradate.

Sfaturi pentru ATV-isti

  • Redu la minim rotirea rotilor. La comutari, evita sa atingi varful virajului cand urci sau franezi in timpul coborarii, ambele scobind traseul. Condu peste, nu in jurul obstacolelor pentru a evita largirea traseului.
  • Incetineste atunci cand vizibilitatea este precara. Traverseaza paraie numai in punctele de vad desemnate, unde traseul traverseaza paraul.
  • Respecta toate semnele si barierele.
  • Fa echipa cu alti doi sau trei piloti, reducand situatiile vulnerabile in cazul unui accident/avarie. Stabiliti impreuna o zona de intalnire in cazul in care va separati.
  • La utilizarea troliului, inspecteaza intotdeauna echipamentul, identifica o ancora sigura si nu utiliza troliul fara macar cinci infasurari de cablu in jurul tamburului.
  • Cand utilizezi un copac ca ancora, foloseste o curea larga pentru a evita deteriorarea trunchiului copacului. Bazele folosirii troliului: protejeaza acei copaci si fii in siguranta.
  • Sa asculti muzica in casti poate sa te impiedice sa comunici cu ceilalti practicanti de activitati recreationale. Nu utiliza alcool sau droguri atunci cand pilotezi un ATV.
  • Cedeaza dreptul de trecere celor care trec sau calatoresc in sus, biciclistilor montani, excursionistilor si cailor. Fii precaut in apropierea cailor si altor animalele. Activitatea brusca poate speria animalele, iar acestea ar putea provoca raniri, lor sau persoanelor de pe traseu.
  • Cand intalnesti cai pe traseu, deplaseaza-te pe margine, opreste motorul, scoate casca si vorbeste, pentru ca astfel calul va sti ca esti om. Intreaba calaretul cum sa procedezi in continuare.
  • Evita pilotarea in jurul locului de camping, picnic, la inceputul potecilor sau in zone rezidentiale.
  • Mentine o viteza redusa in preajma grupurilor si in zonele de camping.
  • Mentine zgomotul si praful la nivel coborat.
  • Educatia personala. Obtine harti, fa un plan realist si urmeaza-l, intotdeauna spune cuiva despre intentiile tale de calatorie. Verifica starea vremii. Pregateste-te pentru neprevazut luand cu tine obiecte pentru cazuri de urgenta. Poarta casca, ochelari, alte protectii. Cunoaste-ti limitele (consum de combustibil, consum de energie, timp). Asigura-te ca ATV-ul tau este pregatit pentru sarcinile la care il vei supune. Nu uita de unelte pentru reparatii. Evita sa imprastii substante toxice pe traseu.
  • Fa-ti partea! Campeaza in zonele indicate, in apropierea unor surse de apa, nu lasa gunoi in urma ta. Evita zgomotul si sa turezi motorul cand nu este necesar. Utilizeaza amortizoare de zgomot adecvate care indeplinesc nivelurile de decibeli reglementate la evacuare. Inainte si dupa plimbare, spala ATV-ul si fa mentenanta. Devino parte din comunitatea de ATV-isti si imprieteneste-te si cu alti sportivi intalniti pe traseul preferat.

In incheiere, sustinem ideea ca off-roading-ul este un hobby care nu isi merita reputatia de flagel pe planeta. Prin adoptarea unei atitudini responsabile din partea tuturor, putem sa ne bucuram cu de natura!