Acasă > Stiri  >  Motociclistii sunt mult mai atractivi decat soferii, o spune un studiu realizat in Marea Britanie. Oare?

Motociclistii sunt mult mai atractivi decat soferii, o spune un studiu realizat in Marea Britanie. Oare?

5 minute
Motociclistii sunt mult mai atractivi decat soferii, o spune un studiu realizat in Marea Britanie. Oare?

Persoanele care poarta imbracaminte asociata cu motociclismul sunt vazute ca fiind mai atractive, indraznete, aventuroase si distractive. Chiar daca studiul vine din Marea Britanie si as fi tentat s-o bag pe aia cu vesnicii, nelipsitii, uluitorii si atoatestiutorii “cercetatori britanici”, vajnici urmasi ai “cercetatorilor sovietici”, la randul lor intr-o apriga concurenta cu “cercetatorii americani”, la origine se afla o institutie destul de serioasa, adica societatea de asigurare Carole Nash, cel mai important broker de asigurari pentru motociclisti.

Women-jackets-41

La studiu au participat peste 1.000 de adulti, carora li s-a cerut sa evalueze aspectul unor persoane de sex opus, imbracate in costume specifice moto si in tinuta obisnuita a soferului. Pornind de la premisa ca nu era chiar vorba despre tinute gen slapi, sort si maieu sau altele asemanatoare, in cazul soferilor, notiunea de “tinuta obisnuita” e destul de relativa, insa hei! studiile si sondajele nu trebuie sa aiba pretentia unei oglinzi ale adevarului absolut si imuabil.

Scopul declarat al experimentului a fost de a incerca sa schimbe perceptia asupra modului in care sunt vazuti motociclistii si de a demonta orice stereotipuri negative. Au existat si alte studii anterioare ale reputatei companii de asigurari moto britanice, de exemplu acela care a aratat ca motociclistii stiu mai bine regulile de circulatie, cam in proportie de 76% fata de soferi sau acel studiu in care se demonstra ca soferii sunt mai enervanti pentru motociclisti, decat invers, deoarece se ocupa de studiat telefonul in mers, conduc beti, drogati sau cu chef de “stapanul soselelor”.

biker-vs-non-biker-1

In acest studiu experimental, in cinci din sase cazuri, motociclistii (sau ma rog, cei imbracati ca niste motociclisti) au fost votati ca fiind mai interesanti si atractivi de catre subiectii sondajului, pielea gecilor si a cismelor fiind preferata textilelor soferilor. Chiar daca aparent studiul a fost frivol, in realitate, studiul a surprins inclusiv aspecte de apreciere a trasaturilor de personalitate pozitive a motociclistilor. Rezultatele au aratat ca persoanele care detin motociclete sau sunt suspectate a fi motociclisti, dupa imbracaminte sunt privite ca fiind aventuroase de catre o treime dintre respondentii de sex opus (34%), urmat indeaproape de indraznete (28%) si deschise distractiei (26%), orice ar insemna aceasta distractie.

biker-vs-non-biker-5

Cercetarea a relevat, de asemenea, ca unul dintre patru barbati ar pretinde ca detine o motocicleta sau va avea una cat mai curand, in ideea de impresionat o doamna sau o domnisoara. Un aspect interesant subliniaza siguranta barbatilor, cu riscul de a atrage fulgerele feministelor pentru aceasta afirmatie, mai exact fiind vorba de faptul ca 44% dintre barbati s-ar simti confortabil cu o femeie in spatele sau, pe saua motocicletei, fata de doar 34% dintre femei, transportand un partener mascul pe sa.

biker-vs-non-biker-4_2

Si inca ceva, apropo de statul in spatele pilotului. Tinerii sunt foarte reticienti cand e sa stea in spatele pilotului, 24% din plaja 18-24 de ani se simt nefericiti. In schimb, 44% dintre cei trecuti de 65 de ani ar fi foarte incantati si s-ar simti aventurosi, daca ar fi vorba sa faca o tura cu motocicleta in spate.

Sigur, vorbim despre situatia din Marea Britanie, mult diferita decat la noi. Insa ar fi cateva aspecte pe care, zau daca ma pot abtine sa nu le comentez.

biker-vs-non-biker-2_3

In primul rand ideea de persoana aventuroasa, aventuriera samd. Exista destule specimene pe strazi pentru care aventurosul inseamna inconstienta si teribilism, atunci cand se afla in saua motocicletei sau a scuterului. Mai mult, pornind de la ideea de mobilitate urbana, am vazut destui “aventurosi” in costume sau “textile” calare pe vehicule pe doua roti care imi inspirau mult mai putin simt de aventura decat un sifonier intr-o camera de hotel de patru stele. Acum, nu ma pot pronunta decisiv, caci poate ochiul de femeie surprinde alte aspecte decat as putea eu sa le observ si sa rezonez.

In al doilea rand, pe strazile si bulevardele oraselor din tara asta e atata debandada, incat ai putea spune ca motociclistii sunt aventurieri. Sau pur si simplu nebuni si inconstienti. Oare aici sa fie vorba de “indraznet”? Am mari dubii.

biker-vs-non-biker-6

Cat priveste chestia cu cei in varsta, sa fim seriosi. Ar renunta la noi la aventurile din mijloacele de transport si sa se arunce pe saua unei motociclete? Nici macar daca ar avea doua atase, sunt convins. Unde ar mai fi distractia sa imbranceasca si sa-si arunce sacosele? Ce? Arunca sacosele spre vatman si il imbrancesc? N-am vazut asa ceva. Nu ar fi interesati sa agreseze fix pilotul.

E interesant si placut sa vad stradaniile unora de a distruge stereotipuri si de a face din motociclisti baieti buni, dar pe plan local, aici, exclus. Soferii sunt porniti pe altii care revendica un loc in trafic si fac orice sa le faca zile amare motociclistilor, din oficiu, pana sa se demonstreze ca cel din sa e un “bad boy” sau nu. Pedestrasii oricum urasc orice e atasat fie si de o roata si-l considera potential vinovat, inclusiv daca le vine curierul cu pizza calare pe scuter.

biker-vs-non-biker-3

Insa in incheiere trebuie subliniat un aspect, care oricum reiese si din studiu: o tanara placuta devine extrem de atractiva in pantaloni de piele si outfit de motociclist, orice s-ar zice. E o realitate cu care nu numai ca trebuie sa ne obisnuim, dar e de recomandat s-o vedem cat mai des pe strazi! Are cineva ceva impotriva?

tumblr_o830r127Kt1u4y5f9o1_1280