Acasă > Stiri  >  Importanta castii moto

Importanta castii moto

4 minute
Importanta castii moto

Pentru un motociclist, este foarte important sa fie echipat corespunzator o data urcat in sa. In primul rand, orice pilot trebuie sa detina o casca de protectie. Pentru ca pe piata exista o larga diversitate de modele de casti moto (casti sport, casti touring-sport, casti „deschise” sau open-face, modulare, enduro/cross, adventure, brain-cap) va propun sa luati in considerare cateva aspecte pentru a face cea mai buna achizitie.

Castile performante de regula izoleaza termic si tin la distanta orice obiect mic care ar putea cauza daune, ca de pilda o bucatica de metal sau pietre. Din start, va putem spune ca varianta brain-cap, cea care acopera numai calota craniana, o optiune de altfel populara printre riderii de choppere, ofera cel mai mic grad de protectie. Avand in vedere ca acest model de casca protejeaza doar jumatate din zona capului, barbia este supusa unui factor de risc marit in caz de accident.

Standarde de siguranta

Snell impune cele mai dure teste, in timp ce standardul ECE este mai exigent decat cel american.

De obicei, standardul de siguranta se gaseste imprimat pe casca in josul partii din spate. Va sfatuim sa verificati daca exista eticheta la achizitionarea unei casti!

Castile performante sunt conforme cam cu toate standardele posibile. Cu toate acestea, pe eticheta poate fi inscris doar marcajul DOT sau ECE, depinzand de piata.

Iata care sunt standardele de siguranta care se impun pentru omologarea unei casti moto: AS 1698 – Australia, NBR 7471 – Brazilia, CSA CAN3-D230-M85 – Canada, JIS T8133 – Japonia, NZ 5430 – Noua Zeelanda, IS 4151 – India, ECE 22.05 – Europa, DOT FMVSS 218 – USA, Snell M 2005 – particulari.

Oferta de casti moto pusa la dispozitie de ATVROM include modele provenind de la branduri cu renume in domeniu: Fox, Airoh, Can-Am Bombardier, Shift, LS2.

Tipuri de protectii: la impact, impotriva abraziunii, anti-penetrare

Cel mai important tip de protectie il reprezinta cel la impact, fiind necesara o buna rezistenta in cazul unui soc puternic. La interior, casca dispune de un strat de material deformant, cum ar fi de exemplu spuma de polistiren si burete – acestea trebuie sa absoarba cat mai mult posibil din energia cinetica la momentul impactului, cu scopul de a preveni leziuni ale creierului. In functie de producator, se pot identifica diverse formule pentru fabricarea stratului deformant.

Protectia anti-abraziune – se bazeaza indeosebi pe stratul exterior, ce poate fi construit fie dintr-un tip anume de fibra de sticla, fie din fibra de carbon sau kevlar. Cele mai scumpe casti high-end dispun de invelis din kevlar. O casca low-end, pe de alta parte, poate dispune de invelis simplu din policarbonat (plastic). Poate ati observat ca invelisul de la exterior este mai lucios. Tocmai acest aspect contribuie la alunecare, prevenind leziunile din zona gatului.

Cu certitudine, daca vrei sa faci rost de o casca buna, trebuie sa o probezi, fiind absolut esential ca aceasta sa se potriveasca bine pe cap. Teoretic, cea mai buna casca pentru tine trebuie sa fie stransa suficient cat sa nu provoace disconfort sau „puncte fierbinti”. De aceea, va recomandam ca de fiecare data cand probati o noua casca, sa o tineti pe cap 5-10 minute pentru a va putea da seama exact daca se potriveste sau nu. Se poate intampla sa nu aveti la dispozitie multe alternative, iar in situatia in care singurele optiuni sunt o casca prea larga si una mai stramta, ultima este intotdeauna cea mai inspirata varianta.

Castile pentru scutere se diferentiaza cu putin fata de cele moto. Motocicletele dezvolta mai multi cai putere, asa ca este normal ca in cazul deplasarii cu un scuter, contactul cu solul sa fie mai redus.

Castile integrale raman cea mai apreciata varianta si sunt obligatorii pentru pilotii la inceput de drum, fata beneficiind de protectie prin intermediul vizorului ce poate fi deschis.

Atentie! Castile special create pentru medii off road prezinta o vulnerabilitate mai mare la impactul pe sosea. Asadar, amatorii de motocross trebuie sa se orienteze catre o casca enduro potrivita.

Nu in ultimul rand, nu este exclus sa doriti sa achizitionati un anumit model de casca pentru plimbarile in oras, si sa purtati o casca cu un alt design pentru traseele lungi. De pilda, daca ai in plan sa strabati mai multi kilometri sau sa circuli pe autostrada, este vital sa alegi una bine antifonata (eviti astfel o deteriorare treptata a auzului). In mediul urban, este esential sa receptezi orice semnal, asa ca poti conta pe o casca mai permisiva cu sunetele.

In incheiere, dorim sa subliniem ca atata timp cat vei alege o casca potrivita, vei beneficia de o experienta de sofat mai agreabila, cat si de protectia necesara in caz de accident.