Acasă > Diverse > Stiri  >  De ce nu trebuie crucificat Valentino Rossi – o opinie personala

De ce nu trebuie crucificat Valentino Rossi – o opinie personala

11 minute
De ce nu trebuie crucificat Valentino Rossi – o opinie personala

Fanii lui Valentino Rossi pot sa fie linistiti: Doctorul a confirmat ca va alerga la Valencia, dupa ce anterior afirmase ca ia in foarte serios optiunea neparticiparii, in urma sanctiunii primite dupa evenimentele de la Sepang, unde a fost penalizat.

Totodata, FIM a confirmat penalizarea potrivit careia Valentino Rossi va pleca de pe ultima pozitie a grilei in ultima etapa a sezonului 2015 MotoGP, gazduita pe circuitul de la Valencia. Cu alte cuvinte, apelurile echipelor Yamaha si Honda au fost respinse. Rossi a primit o sustinere uriasa din partea fanilor sai si se pare ca, cel putin formal, aceasta ar fi cauza revenirii italianului la sentimente mai bune.

In linii mari, cam acestea ar fi ultimele si cele mai importante stiri din MotoGP, redactate la modul cel mai sec. Dincolo de stiri, era normal ca incidentul dintre Marc Marquez si Valentino Rossi sa ramana in actualitate, in conditiile in care titlul mondial este inca in joc.
marquez-terjatuh-saat-duel-vs-rossi-di-argentina
Mai departe, intram in zona considerentelor personale, fiind vorba de un blog si avand aceasta libertate. Povestea de la Sepang are accente shakespeare-iene, fara nici un fel de exagerare, acoperind toate palierele, de la echipe, la organizatorii MotoGP, de la fani pana la piloti. Sau mai ales in privinta pilotilor, in special cei implicati. S-au creat tabere, echipe s-au divizat, iar ce s-a intamplat in Turn 14 a ajuns si in fotbal, fanii echipei Napoli au afisat bannere de sustinere pentru Rossi.

Iar ca orice poveste, lucrurile incep sa se cristalizeze cu mult timp inainte de punctul culminant si sunt copiate din viata. Avem un multiplu-campion, lider incontestabil peste tribul sau de motociclisti, care se apropie de amurgul carierei, in timp ce tinerii ii dau tarcoale tot mai mult, intentionand sa se urce in scaunul sau. Inca mai are putere, inca mai poate domina, insa lucrurile nu mai sunt la fel ca pe vremuri si o stie si o simte. Face parte din ciclul vietii, nu este o noutate.
In acest an, Rossi nu a fost cel mai rapid pilot din MotoGP, iar ca fan, rival sau neutru, nu poti contesta acest adevar, daca esti realist. El s-a folosit de un arsenal intreg de calitati cu care a fost dintotdeauna dotat, s-a folosit de o experienta pe care numai varsta si profesionalismul sau desavarsit, dar si de multitudinea de erori pe care le-au savarsit adversarii sai de-a lungul sezonului. Nu e un pacat, dimpotriva, istoria e plina de manevre iscusite si imprevizibile, care au zugravit portretul marilor strategi. Aparent e vorba de o pozitie artificiala de lider in clasamentul general, pentru ca succesele se bazeaza pe simtul anticipatiei, pe erorile rivalilor si pe calitatile proprii. Toate astea fac un campion. Iar Rossi e dincolo de orice discutie un mare campion, poate cel mai emblematic nume al motociclismului. Cel mai complet, cel mai talentat, cel mai inteligent, iar in varful carierei a fost si cel mai rapid.

194609-spain-gp-motorcycle-rancing
Valentino stie ca este vorba de ultimul sau an de glorie, indiferent de ce bijuterii tehnologice exista sau vor fi create in viitor, lupii tineri ii dau tarcoale. Lupii tineri nu au rabdare, desi au mult timp in fata, ei vor totul acum, iar orice semn de slabiciune al masculului alpha este un semn de trecere la actiune. Si Rossi o stie, din pacate.

Nu stim foarte clar nici acum daca ceea ce a facut inainte de Sepang, in conferinta de presa, a fost un joc psihologic sau o simpla rabufnire la adresa lupilor care l-au inconjurat, insa cu acea iesire nu mai putem privi afirmatia de mai sus “cel mai inteligent” cu aceeasi apreciere. Atunci cand Vale a pus tunurile pe Marquez, a facut-o deloc diplomat si inteligent, deoarce nu s-a rezumat la a-l acuza ca face jocurile pentru titlul lui Lorenzo, ci pur si simplu i-a contestat afirmatiile spaniolului potrivit carora el a fost fan Rossi de mic si-n dormitorul sau a fost mereu un poster cu italianul. Sigur, nu a mai contat , in derizoriul discutiei, ca mama lui Marc a facut pe loc o poza cu dormitorul, ca sa arate ca acesta nu a mintit. Deja conflictul parasise lumea adultilor.

Raul fusese facut, indiferent daca in Australia Marquez s-a preocupat exclusiv sa-l tina pe Rossi in afara zonei aducatoare de multe puncte, ca Lorenzo sa profite sau daca Marquez s-a preocupat doar sa castige cursa. Stanjenindu-l pe Rossi, dar circumstantial. Lumea astepta cursa de la Sepang, macar sa se convinga ca ceea ce italianul acuzase in conferinta de presa, daca nu sa vada incotro se indreapta titlul sau daca nu va avea loc incoronarea pe pamant malaezian.

Marc+Marquez+MotoGp+Qatar+Free+Practice+56e-8D8yRPFl
Dar ca parere personala, chiar daca Marquez l-a incomodat pe Rossi in Philip Island, iar la Sepang a repetat “ritualul”, e greu de crezut ca Marc a procedat astfel din prea multa iubire fata de Lorenzo, din echipa adversa sau pentru ca Jorge e tot spaniol. Sa ma explic: Marquez este un tip foarte orgolios, pentru care nu exista nici o alta optiune decat victoria, iar lucrul asta s-a putut observa de-a lungul timpului. Dupa ce a baut din cupa victoriei in sezonul precedent, perspectivele erau celeste, in acest an. Imensul avantaj psihologic dat de pozitia de campion en-titre a fost dublat de promisiunea unei motociclete supreme, ceva cu o putere incredibila, cu care avea doar o formalitate de indeplinit. Realitatea a fost alta si a fost tradat de arna perfecta care i-a explodat in mana in cateva etape in care a fost nevoit sa abandoneze, ceea ce usor-usor l-a indepartat de titlul pe care-l considera ca i se cuvine. Nu-i place sa piarda, e un pilot extrem de valoros, insa are de lucru mult cu psihicul si moralul, poate mai mult de lucru decat are echipa tehnica sa optimizeze forta bruta a RC213V cu sistemul de franare. Odata iesit din cursa pentru titlu, fara presiune, a castigat sau in orice caz, a avut prestatii sclipitoare.

In toate aceste circumstante, interesul lui Marquez a ramas singular: sa ii faca viata amara lui Rossi, demonstrandu-i ca zilele glorioase de lider de haita au apus. Si mai mult ca sigur, nu se vor mai intoarce. E cumva o reactie fireasca, pentru un tanar de 22 de ani, extrem de pasionat de performanta in motociclism, care vrea totul sau ce a mai ramas din acest tot, acum, pe loc!

Situatia face ca napustirea lui Marc pe un Rossi care trage de avantajul fragil pe care il mai are in fata lui Lorenzo pentru castigarea titlului sa poata fi interpretata ca si o lupta pentru acesta din urma. Nu reiese de nicaieri ca Rossi constientizeaza profund ceea ce face Marquez in realitate, dar e mai comod pentru el sa il arate ca pe un trisor, decat sa recunoasca motivul “muscaturilor” spaniolului. Probabil ca e mult spus trisor, pentru ca Marquez nu a facut nimic in afara regulamentului, insa publicul, in special fanii, vor vedea ca Vale este o victima a unui complot cu mai multa voluptate, decat ca acest sezon nu a fost castigat de altcineva in afara de Rossi. Retineti nuanta, apropo de ce spuneam la inceput, ca Rossi nu e cel mai rapid pilot si ca pozitia de lider e mai mult circumstantiala. Cu alte cuvinte, Rossi va aparea victimizat, nu subiect de discutie despre cat de mult a meritat titlul. Poate aici a vrut sa bata, insa a venit momentul din Turul 14 de la Sepang.

Tot ca parere personala consider ca nu a fost vorba de dorinta si intentia lui Rossi de a scapa de Marquez printr-o lovitura de genunchi. Las la aprecierea fiecaruia ce s-a intamplat, pe marginea filmarilor, secventelor slow-motion, fotografiilor si capturilor, dar nu a fost intentie. Rossi sustine ca i-a alunecat piciorul de pe scarita, dupa ce Marquez incepuse sa cada, caderea fiind cauzata de manevrele de sicanare dintre cei doi, dinainte de contactul fizic. Pe de alta parte, chiar comunicatul FIM sustine ca a fost vorba doar de “un act de pilotaj iresponsabil”, in conditiile in care manevrele lui Rossi, prin deschiderea trasei sale, au determinat iesirea lui Marquez din trasa sa si sa aiba loc contactul, care a dus la cadere. Nimic nu ar fi impiedicat FIM sa sustina ca a fost o lovitura intentionata si sa modifice sanctiunile, cu toate ca au fost voci, inclusiv a lui Lorenzo, coleg de echipa cu Rossi, care au sustinut ca tocmai faptul ca italianul e atat de titrat a dus la o sanctiune relativ blanda.

In mod clar, Rossi nu s-ar fi pretat la o iesire din scena atat de urata, atat de extrema. Asta ar fi echivalat cu o sinucidere profesionala, ceea ce desigur ca Vale, cu toate frustrarile sale nu ar fi avut in intentie. Totusi diferenta dintre niste declaratii incendiare si un asemenea act este imensa si in toate situatiile complet dezavantajoasa pentru italian.

Raman mai putin importante toate declaratiile date de diferite parti implicate pe marginea justetei sau injustetei sanctiunii care l-a trimis pe Rossi pe ultimul loc al grilei de start la Valencia. Important este ca Rossi a decis, cum era si normal, sa-si joace ultima carte pe pista. Auspiciile sunt nefavorabile italianului: va pleca de pe ultimul loc, etapa se desfasoara in tara din care provin ceilalti doi protagonisti, adica Spania si va avea parte de multa ostilitate, psihicul sau se vede ca nu e in cea mai buna zodie. Dar important este ca isi va juca sansele pana la capat. Una dintre ele ar fi ploaia, unde nu are rival.
De partea cealalta, Lorenzo este clar avantajat. Dar atentie, nu mai vorbim despre cyborg-ul din acele patru etape consecutive in care a condus de la inceput pana la sfarsit, sufocandu-si concurenta. In ultimele etape a dovedit multe slabiciuni si nesigurante, a gafat des si nu a avut starturi inspirate. Spera el si de la un ajutor venit din tabara dusmana? Ar fi o naivitate. Pentru ca Marquez nu s-ar mai expune la hartuirea lui Rossi, fata de care putem considera ca si-a platit politele deja. Sigur, in afara situatiei in care castigarea cursei s-ar decide tocmai intre cei doi. Daca Marc s-ar mai preta la vreo sicana, pentru multi ar fi clar ca lucrurile sunt mult mai murdare decat au aparut pana acum. “Au aparut”, nu si “au fost”.

Ce va fi? E greu de spus, dar jurnalistii de la DigiSport.com au facut o analiza interesanta privind sansele celor doi piloti Movistar Yamaha de a castiga titlul si ne permitem sa o redam.

Rossi are un avans de 7 puncte în faţa spaniolului Jorge Lorenzo (Yamaha), astfel că rezultă următoarele scenarii pentru cursa din Spania, în care este luat în considerare şi faptul că la egalitate de puncte ibericul devine campion mondial pentru că are mai multe victorii în acest an (6-4):

Valentino Rossi devine campion mondial la clasa MotoGP a CM de motociclism viteză dacă:

– se clasează înaintea lui Lorenzo;
– Lorenzo este primul şi el al doilea;
– Lorenzo este al doilea şi el al 7-lea;
– Lorenzo este al 4-lea şi el al 9-lea;
– Lorenzo este al 5-lea şi el al 11-lea;
– Lorenzo este al 6-lea şi el al 12-lea;
– Lorenzo este al 7-lea şi el al 13-lea;
– Lorenzo este al 8-lea şi el al 14-lea;
– Lorenzo este al 9-lea şi el al 15-lea;
– Lorenzo ocupă locul 10 sau mai slab;

Jorge Lorenzo devine campion mondial dacă:

– Rossi ocupă locul 3 şi el câştigă cursa;
– Rossi este al 4-lea şi el ocupă locul 2;
– Rossi este al 7-lea şi el al 3-lea;
– Rossi este al 10-lea şi el al 4-lea;
– Rossi este al 12-lea şi el al 5-lea;
– Rossi este al 13-lea şi el al 6-lea;
– Rossi este al 14-lea şi el al 7-lea;
– Rossi este al 15-lea şi el al 8-lea;
– Rossi nu punctează şi el este al 9-lea;

Rossi are în palmares şapte titluri mondiale la clasa regină MotoGP, în timp ce Lorenzo are două titluri.

UPDATE: o informatie de ultima ora, oferita de Gazetta dello Sport, preluata de presa din Italia si din toata lumea anunta ca Valentino Rossi a contestat la TAS (Tribunalul de Arbitraj Sportiv) de la Lausanne decizia sa de sanctionare cu plecarea de pe ultimul loc al grilei de start la Valencia si penalizarea cu 3 puncte din licenta sa de pilot. Nu s-a stabilit inca data judecarii apelului, dar cu siguranta va avea loc undeva la inceputul saptamanii viitoare. Jurnalistii italieni sunt in cor sceptici ca s-ar putea diminua cumva sanctiunea lui Rossi, insa ordinea startului ramane deschisa pana la hotararea TAS (fireste, in ce-l priveste pe italian, restul se decide in urma calificarilor)