Acasă > Stiri  >  Bike Mine: solutia exploziva anti-hoti!

Bike Mine: solutia exploziva anti-hoti!

5 minute
Bike Mine: solutia exploziva anti-hoti!

Probabil ca multi motociclisti si biciclisti au imaginat in fanteziile lor cum s-ar putea razbuna pe cei care le-au furat motocicletele, respectiv bicicletele. Desi m-ar atrage nebuneste perspectiva de a vedea cateva idei de razbunare, scriu aici despre altceva: o modalitate neconventionala de a scapa de cei care atenteaza la bunul nostru cel mai de pret. O idee postata pe un site crowdfunding Kickstarter mi-a atras atentia, aparand ca o sansa promitatoare de a pune pe fuga hotul: Bike Mine.

Un sistem foarte simplu de cartus orb legat cu un fir conectat la roata sau la un obiect fix din apropiere, face ca in cazul mutarii motocicletei fara permisiune sa aiba loc o explozie, care se bazeaza pe un zgomot de 150db, ceva ce ar putea sa afecteze chiar lenjeria intima a hotului. Evident, zgomotul e imposibil de ignorat, asa ca foarte curand pot aparea martori curiosi la fata locului.

bike-mine-alarm-1

Desigur, ideea e foarte buna, dar trebuie inteles si sistemul si raspuns la cateva intrebari. Cum functioneaza, asadar? O sarma de titan, o capcana cu arc si un mic detonator. Curelele velcro ii permit atasarea rapida si protectia in orice mediu, fiind o constructie robusta din otel, acoperita de un invelis de cauciuc. Inventatorul Yannick Read sustine ca Bike Mine este foarte sigur. Fiind vorba de cartuse oarbe, sunt legale si pot fi detinute fara nici un impediment. Sistemul e oferit cu o serie de instructiuni, insa oricum se poate vedea ca nu necesita vreun echipament special de protectie. Nu e sigur, insa, in cazul cardiacilor, dar probabil ca nu te apuci sa furi motocicletele oamenilor cinstiti, daca stii ca ai inima flendurita.

bike-mine-alarm-15

Nu necesita baterii, functioneaza 24/7 si in toate conditiile meteorologice, deci e fiabil si versatil. Mai mult, poate fi folosit la orice vehicul, ba chiar si la poarta sau la usa. Este foarte important sa nu uiti tocmai tu ca ti-ai amorsat un gadget si apoi sa te culegi de pe jos sau mai rau, sa dai explicatii ca de fapt, erai doar adormit si cafeaua nu-si facuse efectul, cand ai uitat sa dezamorsezi. Dar probabil dupa 1-2 experiente de acest gen, poti sa devii mai vigilent.

Stiti care e un mare avantaj, in lupta impotriva hotilor? Prinderea in flagrant delict. Se intampla des ca jefuit fiind intr-un magazin, intr-un mijloc de transport, in lipsa unor camere si semnalmente, politistii sa-ti raspunda ca aia e, trebuiau prinsi in flagrant (o idiotenie, daca ma-ntrebati). E, in cazul Bike Mine, problema e cam rezolvata cumva, daca nu cumva ai nesansa sa fie pustiu in zona tocmai atunci.

bike-mine-alarm-14

Una dintre tehnicile cele mai comune de “saltat” motocicletele si bicicletele ar fi sa o ridice de la pamant si sa o duca intr-o duba. Rapid, usor, silentios. Daca vorbim de modele mai grele si mai anevoios de saltat, hotii au solutia: un sistem de tip schela, pe care-l transporta in mai multi, pana in duba. Bike Mine are avantajul unei posibilitati mult mai mici de detectare, decat sistemele clasice de prindere cu lantul de garduri, pomi sau grilaje. E un fir subtire, legat la un cartus abil disimulat, sunt prea mici sansele de a fi depistat. A(u) ridicat motocicleta si e in drum spre van? Bubuie de le ingheata venele. In cateva secunde, te-ai trezit, vecinii s-au trezit, probabil si patrula de politie s-a trezit. E greu de crezut ca in atare conditii, furtul va avea loc pana la capat.

Yannick Read are nevoie de 15.000 de lire pentru finantarea proiectului, prin amanetarea catre piloti, care pot lua un Bike Mine cu doua detonatoare de rezerva cu 49 lire sau 99 lire pentru doua unitati Bike Mine si opt detonatoare. In cazul in care proiectul isi indeplineste obiectivul de finantare, banii devin ai lui Read, iar pilotii care au facut comenzi vor primi dispozitivele. Daca nu, oamenii care au facut comenzi, nu mai platesc nimic. In acest moment, el a strans 1.881 lire si mai are in fata 37 de zile pentru a face suma.

Personal, mi se pare o idee buna si nu. E adevarat, in orice operatiune, factorul surpriza e primordial. Iar surpriza e deplina, trebuie sa recunosc. Se pare ca nu raneste intr-o utilizare corecta, dar stiu de o serie de cartuse oarbe care au provocat accidente neplacute.

Insa mai important e ca ok, hotul nu moare de inima, desi trage o sperietura chiar umeda, la un moment dat. Dar un alt individ aflat in apropiere? El nu poate sa fie speriat si sa o incurce? Cine raspunde?

In plus, mai e un aspect. Lumea e putin deranjata de terorism, de explozii, nu prea e genul de gadget al vremurilor actuale, nu? In plus, Bike Mine pot fi achizitionate pentru a face glume proaste.

Daca ar fi dupa mine, as face un dispozitiv cu latrat violent de caini, urlat de lupi, ras dement de vrajitoare, care ar avea acelasi efect asupra hotului si celor care sunt avertizati, fara sa traiasca cu spaima ca a declansat vreun dement o bomba in numele vreunui prieten imaginar.