Acasă > Stiri  >  PhiPAL sau dispozitivul care-ti poate salva chiar viata

PhiPAL sau dispozitivul care-ti poate salva chiar viata

3 minute
PhiPAL sau dispozitivul care-ti poate salva chiar viata

Ideea de casca de protectie inteligenta are o acceptiune mult mai larga decat raportarea unor date si informatii despre imprejurimi, trafic, obstacole, dar si caracteristicile si comportamentul vehiculului. Si asta o demonstreaza o tehnologie inedita a unui startup din celebrul Silicon Valley, California, SUA.

c92f81826307fa3bf62bd5df32b00eb8_original

Destinata in principal pilotilor de ATV-uri si UTV-uri, dispozitivul PhiPAL conceput de SAPHIBEAT Technologies, se ataseaza la o casca de protectie, folosind un suport standard pentru celebrele camere GoPro, urmand sa detecteze automat daca cel ce poarta dispozitivul este victima unui accident si transmitand ulterior un mesaj de alertare, insotit de coordonatele geo-localizatoare GPS in vederea obtinerii unui ajutor cat mai rapid.

102416-phipal-kickstarter-05-633x388

In principiu, in toate manualele si pe toate site-urile care au cea mai mica legatura cu ATV-urile si UTV-urile scrie la capitolul “instructiuni foarte importante” (sau variatiuni pe aceleasi tema) sa se evite deplasarile solitare. Nu trebuie explicat prea mult si detaliat de ce, ajunge sa mentionam ca ramasul fara combustibil, defectiuni tehnice sau ramasul fara baterie sau semnal la telefon (sau toate la un loc) sunt probleme relativ mici, in comparatie cu situatia in care are loc un accident, cu victima in imposibilitate de miscare, inconstienta etc.

9c169cbb4e0d87b567d1dbad025357e9_original

PhiPAL se bazeaza pe niste senzori de miscare si altitudine, care inregistreaza acceleratia, pozitia, orientarea si altitudinea folosind 10 axe senzoriale. Orice modificare drastica in variabilele acestor valori inseamna ca s-a intamplat ceva neprevazut, iar dispozitivul reactioneaza, intrand intr-un soi de mod pre-alarma, solicitand purtatorului un raspuns (resetarea pre-alarmei, revenirea la starea initiala etc.). In cazul in care purtatorul nu raspunde, este considerat a fi inconstient, iar dispozitivul initiaza autonom o procedura de alarma, trimitand notificari catre o lista de contacte, selectata in prealabil.

Conceptul nu e strain, BMW avand un sistem inteligent asemanator de comunicare a motocicletei, care sesizeaza producerea unui accident, insa cu siguranta, PhiPAL este mult mai ieftin, comod si probabil eficient. (ne amintim ca la sistemul germanilor, motocicleta cade, se declanseaza un proces, fie pilotul reuseste manual sa sisteze, daca nu e grav, fie explica ce s-a intamplat, fie daca e inconstient, transmiterea de date se face automat la un call-centre ce va trimite unitatile de salvare).

1de2aac275fcdcee312135176a6e9369_original

Ideea i-a venit unuia dintre fondatorii SAPHIBEAT care a povestit ca ideea i-a venit in 2012 cand se afla in Italia, la schi, iar un schior cu care impartea pustietatea, a fost gasit dupa doua zile mort intr-o zona retrasa, fara ca sa stie cineva ce s-a intamplat si cum si cand.

PhiPAL are totusi mult mai multe caracteristici: se contacteaza intai oamenii din lista pe multiple canale de comunicare, are o viata lunga si este durabil, prin tehnologii avansate de gestionarea energiei, se poate conecta la un planificator de aventura, cu dublu rol, se merge pe trasee noi sau putin calcate, iar traseele sunt transmise listei pre-setate, familia, prietenii sau coechipierii avand posibilitatea de a urmari prin notificari si progresul, in plus, se poate potrivi pe cele mai multe modele de casti de protectie.