Acasă > Stiri  >  Legiuitorii francezi ii obliga pe motociclisti sa se poarte cu manusi…

Legiuitorii francezi ii obliga pe motociclisti sa se poarte cu manusi…

3 minute
Legiuitorii francezi ii obliga pe motociclisti sa se poarte cu manusi…

Franta are una dintre cele mai restrictive si prigonitoare legislatii din lume, in privinta motociclistilor. Sau probabil ca e vorba de o legislatie foarte progresista, daca ii asculti pe politicienii francezi. In orice caz, acestia au niste colti impotriva motociclistilor, de-ti vine sa crezi ca in copilaria lor au fost terorizati de bande de motociclisti sau li se spunea de catre parinti ca „daca nu papi tot, vine motociclistul si te ia”.

S-a vorbit despre scandalul legat de vestele/jachetele cu material reflectorizant pe care motociclistii sunt obligati sa le care zi si noapte, indiferent ca strabat Hexagonul de la nord la sud si apoi de la est la vest sau incaleca pe sa pana la colt sa isi cumpere un litru de lapte. Daca nu, ar fi bine sa aiba vreo 135 de euro la ei, peste pretul litrului de lapte, caci ar putea sa-si achizitioneze o amenda.

100515-winter-motorcycle-gloves-bg-f-633x388

In statele americane se duce o lupta pe multe planuri, inclusiv sau mai ales legislativ, cu privire la purtarea sau nu a castii moto de protectie. In Franta, lucrurile sunt mult evoluate, in sensul ca motociclistul trebuie sa aiba o casca cu o viziera de minim 18 cm2, transparenta sau din material reflectiv. Altfel, iar vor trebui sa bage mana in buzunar.

Mai vreti? Mai avem, pentru fanii legislatiei franceze: de pilda, te-a sunat sotia ca s-a ars un bec, iar tu esti pe motocicleta, ai ales sa fii de partea intunericului, caci n-ai voie sa transporti becuri pe motor sau pe scuter. Dar n-ai voie sa ai asupra ta nici un kit alcool-test, deoarece… asa!

OK, legislatorul francez e neobosit, probabil ca in sertare zac cine stie ce grozavii de legi, acum a iesit doar una din cele mai anemice: toti pilotii de scutere, motociclete sau trike-uri din Franta vor fi obligati sa poarte manusi cat se afla calare pe vehiculul lor, iar acesta se afla in miscare. Daca nu, nici o problema, in alegerea manusilor s-ar putea sa aiba o problema, care-s mai scumpe, care-s mai ieftine, amenda e unica: 68 de euro. Plus un punct pleaca de pe permis.

japan-waterproof-nikokudo-winter-motorcycle-gloves

Cica motivarea ar fi ca in caz de cazaturi minore, sa nu mai fie zgariate, ranite, murdarite manutele. Acum, motivul nu e tocmai din cele mai tampite auzite, are un sens si o logica. Doar ca e putin exagerat. Mai ales la scuteristi.

Chestia asta au observat-o si membrii asociatiei FFMC – Fédération française des motards en colère (adica Federatia franceza a motociclistilor suparati, da, da, exista si este destul de importanta), cine altii? si au dat o declaratie. In linii mari, ei spun ca e o masura prea grava, deoarece aici nu e vorba de pierderi de vieti omenesti si atunci purtatul de manusi ar putea fi recomandat (ferm recomandat, cum se spune in anumite documente UE), nu si obligatoriu, cu amenda si luat puncte.

In plus, manusile impiedica zgarieturile, vanataile poate, dar cam atat. Luxatiile, fisurarile, scrantirile de degetele, incheieturi samd, nu pot fi prevenite si ce-i mai grav? O zgarietura sau o mana cu degetele flendurite.

Dar chiar si asa, o sa fie interesant ca pentru o perioada, vanzarile de manusi or sa explodeze. Nu atat ca francezii care nu purtau manusi pe ghidoane  se vor inghesui sa-si cumpere, ci pentru ca cei care vor cumpara, in mod sigur, neobisnuiti cu ele, le vor pierde sau uita in diverse locuri. Sa fie politicienii francezi pe mana cu vanzatorii de echipamente moto?