Acasă > Stiri  >  Kawasaki spre o motocicleta electrica – tendinte si realitati

Kawasaki spre o motocicleta electrica – tendinte si realitati

3 minute
Kawasaki spre o motocicleta electrica – tendinte si realitati

Aceasta stire nu se va referi nici la specificatii tehnice, nici la caracteristici si performante tehnologice, din doua simple motive: nu are cum, caci unde nu exista asa ceva, nu se poate inventa si doi, e o discutie de principiu despre o tendinta.

Asadar, Kawasaki are depuse la institutia responsabila cu brevetele, inventiile si marcile documente si schite privind un model electric. Au rasuflat cateva schite, care au si fost publicate, schite care nu arata decat adaptarea pentru un motor electric, fara sa se axeze pe vreun model cunoscut, de aceea nu e cazul de specificatii si detalii tehnice.

Kawasaki-electric-motorcycle-patent-application-03

Si aici incepe numita discutie de principiu despre tendinta marilor jucatori de pe piata moto de a se orienta spre motorul electric, pare-se viitorul in domeniu, tendinta pe care o vedem dezvaluita iata si la Kawasaki.

Exista Project LiveWire de la Harley-Davidson, exista Victory Charger de la subsiadiara lui Polaris, subsecventa achizitiei de la inceputul anului a specialistilor in motociclete electrice Brammo, exista promisiunea Ped si Pes de la Yamaha pentru anul 2016, plus cativa fabricanti mici, de serii limitate de motociclete si scutere electrice, nu se putea ca tocmai Kawasaki sa lipseasca.

Si ar mai fi un argument important: Kawasaki se afla in linia intai a producatorilor de vehicule eco-friendly cu cercetarea si dezvoltarea in privinta motoarelor pe cat mai performante, pe atat mai putin poluante, deci aceasta grija si acest interes in protejarea mediului nu se putea sa nu duca in directia motorizarii electrice in scurt timp.

Kawasaki-electric-motorcycle-patent-application-01

Recapituland, avem cativa factori (aleatoriu pusi, fara o ordine a importantei) care justifica prezenta Green Team-ului Kawasaki in plutonul constructorilor interesati in motorul electric: 1. concurenta; 2. interesul in protectia mediului; 3. viziunea despre viitorul transporturilor.

Sigur, reactia puristilor este vehementa si a putut fi urmarita cu ocazii precum LiveWire, Victory Charger, Yamaha Ped/Pes si altele si nu ne indoim ca o vom vedea si-n cazul motocicletei electrice Kawasaki. Argumentul principal adus in discutie si care marcheaza decisiv pozitia sceptica este cel al puterii dezvoltate, ceea ce la Kawasaki cand te uiti doar la seria Ninja, pare legitim.

Deci aceste schite poate ca nu inseamna mai nimic concret deocamdata, dar cu siguranta anunta ca si constructorul Kawasaki ia in serios o tendinta actuala, de mare popularitate intr-o tabara a ecologistilor si de mare scepticism in cea a traditionalistilor.

Sa nu uitam, urmeaza doua weekend-uri pline in privinta saloanelor moto, in Japonia, surprizele pot aparea si avea multe infatisari.