Acasă > Stiri  >  Ford pe urmele lui Batman sau ciudata inventie care iti salveaza job-ul (printre altele)

Ford pe urmele lui Batman sau ciudata inventie care iti salveaza job-ul (printre altele)

4 minute
Ford pe urmele lui Batman sau ciudata inventie care iti salveaza job-ul (printre altele)

Ceea ce vreau sa va arat, demonstreaza cat de departe a putut sa ajunga frustrarea soferilor captivi in trafic si ce solutie ingenioasa ofera cativa australieni cu o inventie remarcabila. Bine, bine, o sa ziceti, ce cauta un post despre soferi sau despre mono-cicluri pe un blog despre motoare si ATV-uri? Am sa raspund: detalii, inventia e prea tare si poate fi reconfigurata sa satisfaca si pe cei mai cusurgii.

De fapt, exista o legatura puternica ce ma pastreaza on-topic, caci personal consider ca baietii inventatori au fost atat de impresionati de o scena din “The Dark Knight” din franciza Batman, ca s-au decis sa o transpuna in realitate. Caci in scena respectiva, din celebrul BatMobile se detaseaza in cateva secunde o motocicleta, BatCycle sau BatPod (depinde cum vreti s-o numiti, ambele forme sunt corecte), pe care Batman dispare.

Asa ca sa vedem despre ce e vorba. In original, in brevetul de inventie se numeste “Self-Propelled Unicycle Engagable With Vehicle” si aplicantul este Ford Global Technologies, LLC. In traducere inseamna ca roata din spate (sa zicem, dreapta) se detaseaza din osie, in urma unei comenzi de pe bordul automobilului Ford (deocamdata), iar un kit special, cu un hub continand motorul electric, manerul, scarita pentru picioare se monteaza imediat la roata.

mono1

Scenariul ar fi urmatorul: Camil este un tanar care locuieste in Bucuresti si lucreaza intr-o corporatie din Pipera, avand intr-o ora o prezentare de facut, de care depind atat cariera lui, cat si perspectivele de dezvoltare ale departamentului. Fara sa intram in detalii neplacute si mai putin relevante, cum ar fi “ce a facut Camil pana la 3 dimineata?”, spunem doar ca a plecat putin cam tarziu de acasa. Traficul e mai mult decat congestionat, iar drumul oricum ingrozitor de o ora pana la birou, devine clar ca va dura mai mult, deci prezentarea e compromisa. Deoarece Camil este un tanar educat, nu va lasa masina in drum, va trage pe dreapta. Va actiona butonul cu pricina, roata se va detasa, din portbagaj Camil va scoate kit-ul si-l va instala pe roata in cca. 2-3 minute (sincer, nu apare pe undeva cam cat ar dura, dar n-o sa-mi strice acest detaliu frumoasa poveste) dupa care va porni dezinvolt, nu cu o viteza uluitoare, dar important e ca NU STA PE LOC, serpuind printre masini ori pe marginea drumului, dupa caz. Camil va ajunge astfel in timp la birou, va avea timp sa isi aranjeze freza, sa bea o cana de cafea si sa inceapa linistit prezentarea. La final, va obtine promovarea, departamentul sau va primi niste fonduri si unda verde pentru dezvoltarea proiectului si Unicycle-ul l-a salvat inca o data.

Pare plauzibil? Mie-mi pare ca da. Specificatiile tehnice lipsesc, pana si bateria electrica a monociclului nu se stie cata autonomie are (sincer, nu-mi pare ca ar avea una mai mare de 2-3, hai 5 km), insa totul e perfectibil, nici o panica! Conceptul in sine e excelent si asta conteaza cel mai mult. Pac! Masinuta Ford ejecteaza roata, click-clack ai “construit” monociclul si spor la drum. Ai terminat treaba, vii si montezi roata (sper sa nu dureze foarte mult), pui kit-ul la loc, in portbagaj, te-ai suit in masina si gata.

mono2

A, se spune ca inventia cu pricina mai tine loc si de sistem anti-furt. Ceea ce e logic, caci ce hot intreg la minte s-ar sui intr-un automobil “schiop” de-o roata? Singurul lucru deranjant pentru fericitul posesor de automobil cu roata ejectabila si transformabila in monociclu ar fi sa si-l uite pe undeva sau sa-l lase deliberat pana a doua zi. Dar oricum, functia anti-furt m-a cucerit total.

Nu stiu, poate pe viitor o sa vedem si o inventie fidela acelei faze din Batman, probabil o situatie de trafic congestionat, in care ocupantii masinii se decid sa “despice” masina in doua, transformand-o in doua motociclete, pe care sa plece bucurosi restul drumului. Sigur, exagerez, dar cine stie? Singurul lucru pe care oricum l-as reprosa secventei din Batman ar fi ca Batpod-ul creat nu parea cea mai ingusta si agila motocicleta, asa ca in concret, ti-ai detasa replica de Batcycle sa nu poti sa te strecori? De aia mi se pare geniala solutia Ford & inventatorii australieni.

mono3

Altfel, sa ne rugam sa vedem pe piata asa ceva, cat de curand, caci traficul nu se va descongestiona vreodata, ba sunt sanse sa devina si mai opresiv. Desi… o imagine ma bantuie cu o strada plina de automobile in trei roti parcate sau lasate in drum, in timp ce o armata de monociclisti se inghesuie si asteapta sa se strecoare printre masini. Ma linistesc imediat, amintindu-mi ca romanul e comod si foarte iubitor de masini.